Οικονομία

Σταύρος Νιάρχος: Οι πίνακες της Κρεολής και η μυθική συλλογή (pics)

Δύσκολα μαθαίνεις εκ των έσω άγνωστες λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές στιγμές μεγιστάνων όπως ο Σταύρος Νιάρχος, που δεν ήθελε να διαρρέει τίποτε στα media, πλην των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Ο Γιάννης Φραγκούλης, πολύ στενός συνεργάτης του επί δεκαετίες έγραψε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Σταύρος Νιάρχος όπως τον έζησα» που κυκλοφόρησε πριν από δύο δεκαετίες από τις εκδόσεις «Φερενίκη», άγνωστα περιστατικά από τα χρόνια δίπλα στον Ελληνα μεγιστάνα.

Ο Σταύρος Νιάρχος

Περιστατικά που αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά του Νιάρχου, όπως αυτό που συνέβη μετά από ένα πρόχειρο πάρτι στη Σπετσοπούλα που είχε μόλις αγοραστεί.

Ο εφοπλιστής κάλεσε τον Φραγκούλη και του ζήτησε να μάθει ποιος ήπιε τα δύο δάχτυλα κρασιού από ένα μπουκάλι Chateaux Margaux που είχε ανοίξει για τους φίλους του.

Ο πρώτος κάλεσε όλο το προσωπικό και ρώτησε παρόλο που ένιωθε ντροπή ποιος είχε πιει το κρασί και ένας ναύτης σήκωσε το χέρι του και απάντησε: «Εγώ ήπια τα δύο δάχτυλα κύριε και να σας πω την αλήθεια δεν άξιζαν και τίποτε!». Λίγη ώρα μετά ο Φραγκούλης είπε στον Νιάρχο ποιος ήταν ο «ένοχος» και τι του απάντησε, με τον εφοπλιστή να ξεσπάει σε γέλια και να ξεχνάει το συμβάν. Το 1957 πριν από ένα ταξίδι της Κρεολής η εταιρία Knowdler & Co απέστειλε εννιά πίνακες από την προσωπική συλλογή του Νιάρχου για τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα δωμάτια του σκάφους.

Η τέχνη ήταν από τότε ένα πάθος του Ελληνα μεγιστάνα που μέχρι τον θάνατό του ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στον κόσμο, «χτυπώντας» σε δημοπρασίες αριστουργήματα της ζωγραφικής.

Σε εκείνο το ταξίδι εννιά συνολικά πίνακες μεταφέρθηκαν στο ιστιοφόρο του Νιάρχου και στην επιστολή που παρέλαβε ο Φραγκούλης αναφερόταν η τότε αξία τους.

Διαμάντια της τέχνης

Δημοφιλέστερα

To Top