Πολιτική

Αχτσιόγλου: Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες από την ΕΕ με τη στήριξη της ΝΔ

Ευθύνες στην ΕΕ αλλά και στην κυβέρνηση της ΝΔ καταλόγισε η Έφη Αχτσιόγλου για την κατάρρευση της συμφωνίας για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η συμφωνία, που προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση, επεδίωκε τη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων σε πλατφόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο κατέρρευσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την οδηγία, οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες όπως η Uber και η Deliveroo θα μπορούσαν να θεωρηθούν μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες, αποκτώντας πρόσβαση σε εργασιακά δικαιώματα.

• Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω απο την ΕΕ για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες με τη στήριξη της ΝΔ.

• Με…

Posted by Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou on Sunday, December 24, 2023

«Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω από την ΕΕ για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες με τη στήριξη της ΝΔ.

Με την παρέμβαση των ηγεσιών ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απορρίφθηκε αυτό που μέχρι χθες θεωρούνταν ένα σημαντικό βήμα του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, δηλαδή η συμφωνία για μια οδηγία ρύθμισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες (Wolt, Uber κλπ). Η συμφωνία που επρόκειτο να γίνει οδηγία, δηλαδή νομικά δεσμευτικό κείμενο, μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα θεωρούνταν καταρχάς μισθωτοί εργαζόμενοι (και όχι ασφαλώς αυτοαπασχολούμενοι) υπαγόμενοι σε όλες τις προστατευτικές ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (για τα ωράρια, την ασφάλιση, τα δώρα, τον κατώτατο μισθο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ)», αναφέρει σε ανάρτησή της η Έφη Αχτσιόγλου.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «χτυπήματα που καταφέρει καθημερινά στους εργαζόμενους», σημειώνοντας ότι τώρα «θέλει να προλάβει και οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε υπερεθνικό επίπεδο. Η θρασεία υποστήριξη των μεγάλων εταιριών -που λειτουργούν ως σύγχρονες γαλέρες για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενους- απο τη ΝΔ δεν εκπλήσσει κανέναν. Προστίθεται στον ήδη μακρύ κατάλογο των αντεργατικών της παρεμβάσεων».

«Είναι πρόκληση ότι η ΝΔ θυμάται να παρέμβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο όταν πρόκειται να προωθήσει ατζέντα κοινωνικής οπισθοδρόμησης για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Για άλλη μια φορά επιλέγει πλευρά το ίδιο όμως και εμείς», κατέληξε στην ανάρτησή της.

Δημοφιλέστερα

To Top