Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ανοδικό μομέντουμ και σε εορταστικό mood

Σε θετικό έδαφος αλλά και περιορισμένο τζίρο λόγω του εορταστικού κλίματος, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα Χριστούγεννα με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί επαφή με τις 1.300 μονάδες, ακολουθώντας εξάλλου το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, λίγο πριν κλείσιμο μιας κερδοφόρας χρονιάς.

Αναμφίβολα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ένα από τα καλύτερα έτη στην ιστορία του, με τη μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη να αγγίζει το εντυπωσιακό 40% και αναδεικνύεται ως ένας από τους παγκόσμιους «πρωταθλητές» του 2023 υπερβαίνοντας ξανά το όριο των 1.300 μονάδων.

Πρόκειται, για μια εξαιρετική επίδοση που δικαιώνει όλους όσους πίστεψαν στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και επέλεξαν να τοποθετηθούν στις εγχώριες εισηγμένες. Το φετινό +40% τοποθετεί τη Λεωφόρο Αθηνών στη νούμερο 1 θέση των αναπτυγμένων αγορών παγκοσμίως, αλλά και στο top-3 όλων των διεθνών αγορών (συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυσσόμενων), επαναφέροντας την εγχώρια κεφαλαιαγορά στις υψηλότερες θέσεις των χρηματιστηριακών αποδόσεων παγκοσμίως.

Σ’ αυτή τη φρενήρη πορεία, η Λεωφόρος Αθηνών έχει πολλούς και διαφορετικούς «πρωταγωνιστές», οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην ουσιαστική και ποιοτική «αναβάθμιση» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα οι δύο κλάδοι που ξεχωρίζουν ιδιαιτέρως μέσα στο 2023 είναι οι τράπεζες και τις κατασκευές, οποίες ηγούνται του φετινού ράλι.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 1.293,19 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα πέριξ των 66 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 3.120,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 1.068,97 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η είδηση που ξεχωρίζει σήμερα είναι η νέα συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για το Υπεράκτιο Αιολικό ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Προϋπολογισμός 2024 πάει να κλείσει με τις καλύτερες προοπτικές για το έτος. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της εκτέλεσης, ο κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει να παράγει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από τα αναμενόμενα. Ειδικότερα, στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφηκε ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 5,826 δισ. ευρώ, υψηλότερο κατά 2,2 δισ. ευρώ έναντι 3,771 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνησης για το 11μηνο. Καταγράφεται δε υπέρβαση 195 εκατ. ευρώ στο 11μηνο, καθώς ανήλθαν σε 59,162 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.032 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.001 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 5.648 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023.

Η εικόνα των μετοχών

Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες. Ειδικότερα, η ΕΤΕ στο +1,94% και τα 6,42 ευρώ, η Πειραιώς στο + 1,76% και τα 3,23 ευρώ, η Alpha Bank στο +0,63% και τα 1,51 ευρώ, σταθερή στα 1,624 ευρώ η Eurobank.

Δημοφιλέστερα

To Top