Διεθνή

Νιγηρία: Σχεδόν 200 νεκροί από επιθέσεις εναντίον χωριών

Ο απολογισμός σειράς επιθέσεων εναντίον χωριών στην πολιτεία Πλατό, στην κεντρική Νιγηρία, από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Τρίτης, έγινε ακόμη βαρύτερος χθες Τετάρτη, έφθασε σχεδόν τους 200 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Δεν ξεκαθάρισαν ποιοι ήταν οι δράστες. Στην περιοχή οι εντάσεις είναι πολλές τα τελευταία χρόνια, κάποιες έχουν θρησκευτικές διαστάσεις. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν εν μέσω Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου της Μπόκος, ο Μάντεϊ Κάσα, ανέφερε πως καταμέτρησε «148 χωρικούς (…) που σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Νιγηρίας Κάσιμ Σιτέμα, στους οποίους προστίθενται «τουλάχιστον πενήντα νεκροί» στη γειτονική περιοχή Μπάρκιν Λάντι, σύμφωνα με τον Ντίξον Τσόλομ, αιρετό στο τοπικό κοινοβούλιο.

Προηγούμενος απολογισμός αναφερόταν σε 163 νεκρούς.

«Σας ζητάμε να αντισταθείτε στον πειρασμό να υποκύψετε στους διχασμούς και στη δηλητηριώδη ρητορική μίσους έναντι συμπολιτών σας όσο προσπαθούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος Σιτέμα απευθυνόμενος σε αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών και σε εκτοπισμένους.

«Όχι λιγότερα από 20 χωριά» υπέστησαν επιθέσεις από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Δευτέρας, είπε ο Μάντεϊ Κάσα, υπογραμμίζοντας πως ήταν «συντονισμένες».

Μίλησε ακόμη για «500 τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένους».

Πολλά θύματα ενταφιάστηκαν προχθές Τρίτη. Επρόκειτο για «150 ανθρώπους», ανέφερε ο Τίμοθι Νούαν, αντιπρόεδρος της νιγηριανής εκκλησιαστικής οργάνωσης COCIN.

«Δολοφονήθηκε πολύς κόσμος, σκότωσαν ανθρώπους λες και ήταν ζώα, εν ψυχρώ, κάποιους μέσα στα σπίτια τους, άλλους έξω. Σήμερα (σ.σ. προχθές) κηδέψαμε κάπου 150 (θύματα) σε όλη την περιοχή», είπε.

Δημοφιλέστερα

To Top