Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αποχαιρέτισε τη χρονιά με απόδοση 39% – Οι «πρωταγωνιστές» του 2023

Εάν θέλουμε να δώσουμε έναν τίτλο στο έτος που φεύγει σε συνάρτηση με το ελληνικό Χρηματιστήριο αυτός θα ήταν: «Το ΧΑ, ένας από τους παγκόσμιους «πρωταθλητές» του 2023». Το έτος που αφήνουμε πίσω μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος-ορόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών σηματοδοτώντας ένα ισχυρό comeback, ξεπερνώντας μάλιστα ξανά το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, και καταγράφοντας ετήσια απόδοση 39%, με τις ελληνικές μετοχές να έχουν καταστεί ήδη πόλος έλξης για αρκετούς ξένους επενδυτές.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου που επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα από τους ξένους οίκους, οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τα ισχυρά στοιχεία για ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα, η υποχώρηση των δεικτών ανεργίας, οι καλές εταιρικές αποδόσεις και τα επιτυχή placements στις τράπεζες και η αποεπένδυση του ΤΑΙΠΕΔ από αυτές, έφεραν ικανοποίηση και αίσθημα σιγουριάς στους επενδυτές.

Μάλιστα, η εν λόγω εξαιρετική επίδοση του ΧΑ δικαιώνει όσους επέλεξαν να τοποθετηθούν στις εγχώριες εισηγμένες με το φετινό +39% να τοποθετεί το ελληνικό χρηματιστήριο στη νούμερο 1 θέση των αναπτυγμένων αγορών παγκοσμίως, αλλά και στο top-3 όλων των διεθνών αγορών.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει σημαντική υπερ-απόδοση έναντι των βασικότερων χρηματιστηριακών δεικτών, όπως είναι για παράδειγμα ο αμερικανικός S&P 500, ο γερμανικός DAX, o βρετανικός FTSE 100, o γαλλικός CAC 40, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50, o ισπανικός ΙΒΕΧ 35, ο ιταλικός CAC κ.ο.κ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, καθόλη την εβδομάδα υπήρχε μια τάση κατοχύρωσης κερδών ενός ισχυρού 2023, με τον τραπεζικό δείκτη (αν και πρωταγωνιστή της χρονιάς) να δέχεται πιέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, στο ταμπλό της τελευταίας συνεδρίασης της χρονιάς, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 1.293,14 μονάδες, με τον τζίρο στα 62,13 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,67% στις 3.122,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε με άνοδο 1,15% στις 1.061,62 μονάδες.

Έναυσμα για το φετινό ράλι οι θετικές αξιολογήσεις

Στο μέτωπο της οικονομίας, το έναυσμα για το φετινό ράλι αναμφίβολα έδωσαν οι θετικές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία, που «ξεκλείδωσαν» την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, καθώς τρεις από τους συνολικά τέσσερις οίκους αξιολόγησης του ευρωσυστήματος έδωσαν στην Ελλάδα καθεστώς investment grade -για πρώτη φορά από το 2010. Ο λόγος για τους DBRS, Standard & Poor’s και Fitch.

Η εταιρική κερδοφορία, τα επιχειρηματικά deals και τα μερίσματα – ρεκόρ συνέβαλαν εξίσου στο φετινό ρεκόρ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βελτιώνοντας τις αποτιμήσεις και αυξάνοντας τις τιμές – στόχους. Όλα αυτά, αφήνουν μια σημαντική παρακαταθήκη και για το 2024. Άλλωστε, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό αισθητά υψηλότερο της Ευρωζώνης.

Σε γενικότερο πλαίσιο ας μην ξεχνάμε την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια, κάτι το οποίο βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία, καθιστώντας το κλίμα στις ξένες αγορές σύμμαχο της εγχώριας χρηματιστηριακής ανάκαμψης.

Το ευοίωνο κλίμα αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, καθώς ο ΟΔΔΗΧ από το νέο έτος αναμένεται να αντληθεί ένα μέρος από τα τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τις αγορές για το σύνολο του 2024. Υπενθυμίζουμε ότι το Bloomberg σε δημοσίευμα του πριν λίγες ημέρες είχε κάνει γνωστό ότι η Ελλάδα φαίνεται πως σχεδιάζει να πουλήσει έως και 10 δισ. ευρώ σε ομόλογα το 2024 μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο. Η Αθήνα όπως ανέφερε τότε το σχετικό δημοσίευμα, εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα 8 έως 10 δισ. ευρώ για να καλύψει ανάγκες χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για το 2024, σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, είπε το πρόσωπο.

Δημοφιλέστερα

To Top