Οικονομία

Η Ούρσουλα, η «καρέκλα» της και ο Μητσοτάκης, η οικογένεια Φιλίππου με το χέρι στη τσέπη, ο καπνός και η φωτιά στην Πληροφορική και το Hilton στα Χανιά

Λοιπόν, ενώ έως προ ολίγων μηνών θεωρείτο σχεδόν βέβαια η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πληροφορούμαι ότι η εντύπωση αυτή έχει μεταβληθεί ριζικά. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι η Γερμανίδα ιατρός και πολιτικός δεν αποτελεί και την πλέον ισχυρή προσωπικότητα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών για τη Γηραιά Ηπειρο, από την τόσο σημαντική θέση της προέδρου. Ειδικά τώρα που βιώνουμε δυο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Γάζα, αλλά και ενόψει της σοβαρής πλέον πιθανότητας να επανέλθει ο «υπερατλαντικός εφιάλτης» που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του πλανητάρχη, ενδεχόμενο που αποσυντονίζει τον κόσμο όλο μαζί και την Ευρώπη. «Βασικά και να ήθελαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τη φον ντερ Λάιεν δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι περνάει από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες», μου είπε η εξαιρετική στα ευρωπαϊκά πηγή μου, αλλά πάντως δεν μου το απέκλεισε και τελείως και να παραμείνει στη θέση της, γιατί «αυτή την ώρα δεν φαίνεται να βρίσκεται πρόσωπο, ο Τουσκ για παράδειγμα, που είναι μια προσωπικότητα με κύρος, δεν φεύγει από την πρωθυπουργία της Πολωνίας.».

Μητσοτάκης

-Και ο Μητσοτάκης που συζητιόταν το καλοκαίρι ως μια αξιόπιστη λύση, ρώτησα εγώ «τι θα κάνει αν του προταθεί ας πούμε από τον Μακρόν και τον Σολτς;», για να πάρω την ίδια απάντηση με εκείνη που μου είχε ξαναπεί η πηγή μου στο Μ.Μ το περασμένο Φθινόπωρο: «Αυτό το θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι, ο Κ.Μ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία για την οποία τον εξέλεξε ο κόσμος πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Ιούλιο. Δεν παίζει με αυτά τα θέματα ο πρόεδρος, σου θυμίζω ότι δεν έπαιξε ούτε καν με τον εκλογικό νόμο όταν όλοι του έλεγαν να τον… κοντύνει μήπως και δεν του φτάσει για να ξαναγίνει πρωθυπουργός». Πάει κι αυτό, το κλείσαμε.

Εγκαίνια στο Ανάκτορο των Αιγών

-Μπορεί το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτές τις ημέρες και ως τα Φώτα να είναι κάπως πιο χαλαρό, όμως την Παρασκευή θα δώσει το «παρών» σε μια σημαντική στιγμή. Ο Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, στις Αιγές, τον λεγόμενο «Παρθενώνα της Μακεδονίας», συνοδευόμενος από τη Λίνα Μενδώνη. Κάπως έτσι -και συνδυαστικά με το μουσείο των Αιγών, που εγκαινιάστηκε έναν χρόνο πριν- στη Βεργίνα δημιουργείται ένας σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης.

Θα περάσουμε καλά το πρώτο τρίμηνο του 2024

-Η αγορά πάντως υποδέχεται το 2024 με έντονους ρυθμούς και αρκετές υπόγειες διεργασίες. Τα ομόλογα που θα εκδώσουν Intralot και Autohellas, η εισαγωγή των Noval και του “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα είναι τα θέματα συζήτησης τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται για τις αρχές Μαρτίου η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, με τους οιωνούς να επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα επαναληφθεί η επιτυχία της Εθνικής, χωρίς να αποκλείονται ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Με την ευκαιρία, σημειώστε πως η λίστα με τους προτεινόμενους από το ΤΧΣ συμβούλους για την αποεπένδυση της Τρ. Πειραιώς βρίσκεται στο γραφείο του Κ. Χατζηδάκη και “μετά την Πρωτοχρονιά” αναμένονται οι επιλογές. Κατά τα λοιπά, στις τράπεζες ασχολούνται με τα πακέτα κόκκινων δανείων (Frontier II, Sunrize III κ.λπ.) που είχαν καθυστερήσει περιμένοντας την έγκριση του νέου «Ηρακλή», ώστε να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τους δείκτες των NPLs. Αλλο επίκεντρο εξελίξεων είναι ο ενεργειακός τομέας όπου τώρα μπορεί να ασχολούνται με τα χρωματιστά τιμολόγια, αλλά ετοιμάζονται κινήσεις που θα αλλάξουν το status quo: Κάποιοι όμιλοι ή θα παίξουν τα σωστά χαρτιά το 2024 ή θα πρέπει να παραμερίσουν για να περάσει ο ανταγωνισμός. Και ταυτόχρονα έρχονται και άλλες επιχειρηματικές εξελίξεις στις κατασκευές, ενώ θα έχουμε και εκπλήξεις από άλλους κλάδους, όπως π.χ. από εισηγμένη που πουλά σε ξένο κι αν όλα πάνε καλά, περιμένουμε μέσα στον μήνα τη συμφωνία.

Νέα πρόσωπα στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

-Αναφέρθηκα παραπάνω στην εισαγωγή του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο και ήθελα να προσθέσω σχετικά πως πράγματι πάει καλά, μπορεί να σηκώσει από την αγορά πάνω από 1 δισ. ευρώ, τα σχέδια προχωρούν με στόχο -τέλη μήνα, αρχές Φεβρουαρίου- να περάσει τις πύλες του ΧΑ. Αυτά όμως λίγο-πολύ είναι γνωστά, αλλά άκουσα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παραθέτω: Η εισαγωγή στο ΧΑ δεν φέρνει μόνον αλλαγές στο καταστατικό, στις συμφωνίες μετόχων κ.λπ. του αεροδρομίου, αλλά και στο ΔΣ του “Ελ. Βενιζέλος”. Ο CEO του αεροδρομίου δεν αλλάζει, αλλά για ορισμένα από τα υπόλοιπα μέλη -και ειδικά για τον νυν πρόεδρο του αεροδρομίου- η πτήση τελειώνει εδώ.

Δημοφιλέστερα

To Top