Οικονομία

«Τριετίες»: Τα σημεία – κλειδιά των αυξήσεων στους μισθούς φέτος

Μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να έχουμε την 1η Απριλίου με πιθανότερο σενάριο να πρόκειται για αύξηση τουλάχιστον κατά 5,2%.

Όταν λέμε εισαγωγικό κατώτατο μισθό, διευκρίνισε, εννοούμε αυτόν που είναι για 0 τριετίες. Αυτός σήμερα είναι στα 780 ευρώ μεικτά και θα πάει, αν έχουμε αύξηση 5,2%, στα 821 μικτά, δηλαδή καθαρά θα πάει από τα 670 ευρώ, στα 700 ευρώ. Πάνω σε αυτόν μπαίνουνε και οι τριετίες, οι οποίες παράλληλα πάγωσαν από προχθές.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cy41ctt8hn4x)

-Με μια τριετία σήμερα είναι 858 μεικτά ο μισθός και θα γίνει 902,6 ευρώ με την 5,2% αύξηση.

-Με δύο τριετίες από τα 936 μεικτά ο μισθός πάει στα 984,6 ευρώ μεικτά.

-Με τρεις τριετίες ο μισθός από τα 1.014 ευρώ μεικτά πάει στα 1066,7 ευρώ μεικτά.
-Από την 1/1/2024 ξεκίνησε να τρέχει ξανά και η πολυετία, που ήταν παγωμένη από τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μετράει η προϋπηρεσία, κι ανάλογα καθένας που πιάνει την επόμενη τριετία θα βλέπει και μια αύξηση.

Ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και άλλα 24 επιδόματα από αυτά που επιμερίζονται, τα οποία έχουν ως ποσό αναφοράς ποσοστιαία ένα μέρος επί του κατώτατου μισθού. Άρα όταν ανεβαίνει αυτός, ανεβαίνουν και τα επιδόματα.

Πιο εμβληματικά είναι το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας, το οποίο τώρα πια είναι 780 ευρώ και αυτό και στις αυτοαπασχολούμενες.

Σχετικά με τους συνταξιούχους που δεν πήρανε αύξηση, είπε ότι υπάρχουν περίπου 550.000 οι οποίοι έχουν ακόμα τόσο μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν βλέπουν αύξηση. Όμως υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν είχανε προσωπική διαφορά αλλά δεν είδαν αύξηση, λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης.

Δημοφιλέστερα

To Top