Διεθνή

Σεισμός στην Ιαπωνία: Οι επιζώντες αντιμέτωποι με το κρύο και τον κίνδυνο των κατολισθήσεων

Τα σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία είναι αντιμέτωπα σήμερα με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν επιζώντες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Πρωτοχρονιά εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για ισχυρές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα και πιθανές κατολισθήσεις σε όλη την πληγείσα περιοχή, στην χερσόνησο Νότο στην περιφέρεια Ισικάουα, μια μακριά λωρίδα γης στη θάλασσα της Ιαπωνίας. «Παραμείνετε προσεκτικοί για κατολισθήσεις μέχρι την Τετάρτη το βράδυ», προειδοποίησε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Παράλληλα οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι ζημιές στις υποδομές και το γεγονός ότι οι πλέον πληγείσες περιοχές είναι ιδιαίτερα απομονωμένες περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το έργο των διασωστών. Το πλήρες εύρος των ζημιών και των θυμάτων παραμένει άγνωστο δύο ημέρες μετά τον σεισμό.

Εξάλλου κάποιες περιοχές είναι ασταθείς λόγω του πρώτου, κεντρικού σεισμού που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά στις 16:10 (τοπική ώρα, 09:10 ώρα Ελλάδας) με μέγεθος 7,5 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) και 7,6 βαθμών σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Έκτοτε έχουν γίνει αισθητοί εκατοντάδες άλλοι σεισμοί, κάποιοι από τους οποίους ισχυροί. Εκατοντάδες κτίρια στη χερσόνησο Νότο έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς.

«Με έναν σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών πρέπει να αναμένουμε μετασεισμούς για πολλούς μήνες», δήλωσε χθες στο AFP ο γεωλόγος Ρομπέν Λακασέν διευθυντής ερευνών του CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας).

Αξιωματούχος της περιφέρειας Ισικάουα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έκανε λόγο για «62 νεκρούς» και για περισσότερους από 300 τραυματίες, εκ των οποίων 20 σε σοβαρή κατάσταση.

Δημοφιλέστερα

To Top