Διεθνή

Συντριβή Osprey ανοικτά της Ιαπωνίας: Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Το λεγόμενο μαύρο κουτί αμερικανικού στρατιωτικού υβριδικού αεροσκάφος που συνετρίβη στα τέλη Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας παρασύροντας στον θάνατο τους οκτώ επιβαίνοντες ανασύρθηκε, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός των ΗΠΑ.

«Ανακτήθηκε κρίσιμος εξοπλισμός που εντοπίστηκε από τους υπεύθυνους για την έρευνα, ιδίως ο καταγραφέας ήχων πιλοτηρίου και δεδομένων πτήσης που συχνά αποκαλείται ‘μαύρο κουτί’», ανέφερε αξιωματικός αρμόδια για τις δημόσιες σχέσεις της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (AFSOC).

Ο εξοπλισμός «θα μεταφερθεί στα εργαστήρια για την καταφόρτωση των δεδομένων, που κατόπιν θα αναλυθούν από την AFSOC», πρόσθεσε η αξιωματικός, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ανάλυσης θα διαρκέσει «εβδομάδες».

Τα πτώματα των επτά επιβαινόντων στο αεροσκάφος είχαν ήδη ανακτηθεί και συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες να ανασυρθεί αυτό του όγδοου, ανέφερε η AFSOC.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, τύπου Osprey —που μπορεί να αποπροσγειώνεται κάθετα ως ελικόπτερο και κατόπιν να πετά ως αεροσκάφος, χάρη σε μηχανισμό αλλαγής θέσης των κινητήρων του— συνετρίβη την 29η Νοεμβρίου 2023 όχι μακριά από το ιαπωνικό νησί Γιακουσίμα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Τα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αεροσκάφη του τύπου (Bell Boeing) έχουν θέσει επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του επανειλημμένα κατά τη μακροχρόνια διαδικασία ανάπτυξής του και αφότου τέθηκε σε υπηρεσία.

Δημοφιλέστερα

To Top