Διεθνή

Οι αλλαγές στο σώμα και οι δυσκολίες στην άσκηση από το σύνδρομο Long-Covid – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Μία νέα μελέτη για το σύνδρομο long-covid, τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σοβαρή μυϊκή βλάβη, προβλήματα στις μιτοχονδριακές λειτουργίες και κούραση είναι ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες που βρίσκονται στη λίστα.

«Επιβεβαιώνεται ότι κάτι μέσα στο σώμα πάει στραβά», δήλωσε ο δρ Ρομπ Βουστ, συγγραφέας μελέτης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Το long-covid εκτιμάται ότι επηρεάζει σημαντική μερίδα κόσμου και πολλοί αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα μετά από μία μόνο άσκηση.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Communications, εστίασε σε 25 ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα κορωνοϊού, οι οποίοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν αδιαθεσία μετά την άσκηση. Μελετήθηκαν, παράλληλα, και 21 άτομα που είχαν υποστεί Covid αλλά ανάρρωσαν πλήρως. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε νοσηλευτεί λόγω κορωνοϊού, ενώ όλοι ήταν γυμνασμένοι και υγιείς προτού νοσήσουν από τον ιό και συνάμα ήταν κάτω των 65 ετών.

Από κάθε συμμετέχοντα, αφότου πέρασε περίπου 10-15 λεπτά σε ποδήλατο γυμναστικής, ελήφθησαν δείγματα αίματος και βιοψίες μυός μια εβδομάδα πριν και την επομένη της άσκησης.

Αν και υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών, τα άτομα με long-Covid δεν μπορούσαν να αθληθούν όπως οι υγιείς συμμετέχοντες.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις βιοψίες, διαπίστωσαν ότι οι εκείνοι που υπέφεραν από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λευκών μυϊκών ινών, που δεν έχουν αντοχή στη κόπωση, από ό,τι οι υγιείς συμμετέχοντες.

Η σύγκριση των βιοψιών που ελήφθησαν πριν και μετά την ποδηλασία αποκάλυψε, δε, ότι η λειτουργία των μιτοχονδρίων επιδεινώθηκε μετά την άσκηση σε όσους είχαν long-Covid.

«Αυτό εξηγεί τον μυϊκό πόνο που αισθάνονται οι ασθενείς αυτοί μετά την άσκηση» δήλωσε ο δρ.Βουστ.

Συμπλήρωσε ότι όσοι υποφέρουν από μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την έντονη άσκηση.

«Επιδεινώνεται ο μεταβολισμός και αυτό εξηγεί γιατί προκαλείται μυϊκός πόνος και κόπωση έως και εβδομάδες μετά την άσκηση» υπογράμμισε ειδικότερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 8 συνηθέστερα συμπτώματα για την παραλλαγή του κορωνοϊού που σαρώνει – Τι θα πρέπει να προσέξετε

Τι έγραφε ο Έπσταϊν σε email για τον ισχυρισμό ότι ο Στίβεν Χόκινγκ συμμετείχε σε όργιο με ανήλικες

Η πρώτη βασίλισσα στον κόσμο με καταγωγή από την Αυστραλία – Το τελεσίγραφο που έδωσε στην πεθερά της

Δημοφιλέστερα

To Top