Διεθνή

Κράτη του Κόλπου καταδίκασαν δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών για «μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Γάζα»

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν τις δηλώσεις δύο Ισραηλινών υπουργών -γνωστών για τις ακραίες θέσεις τους- που καλούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά τον πόλεμο που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα και «να ενθαρρυνθεί ο παλαιστινιακός λαός να μεταναστεύσει». Παρόμοια έκκληση έκανε και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας «καταδίκασε και απέρριψε κατηγορηματικά τα σχόλια των δύο υπουργών» ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει έναντι της «επιμονής της ισραηλινής κυβέρνησης» να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «μέσω των δηλώσεών της και των ενεργειών της».

Από την πλευρά του το Κατάρ, το οποίο έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο στην εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου, «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο” τις δηλώσεις των δύο υπουργών. «Η πολιτική της συλλογικής τιμωρίας και του αναγκαστικού εκτοπισμού που εφαρμόζουν οι κατοχικές αρχές εναντίον των κατοίκων της Γάζας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή», πρόσθεσε.

Το Κουβέιτ προειδοποίησε στην ανακοίνωσή του για τα «ισραηλινά σχέδια που αποσκοπούν στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας ειδικότερα και του παλαιστινιακού λαού γενικότερα».

Τέλος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, κατήγγειλαν «με τον πιο έντονο τρόπο τις εξτρεμιστικές δηλώσεις» των δύο υπουργών. Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων εξέφρασε «την κατηγορηματική απόρριψή του για τις προσβλητικές αυτές δηλώσεις και όλες τις πρακτικές που απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κλιμάκωση και την αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε.

Τις δηλώσεις των δύο Ισραηλινών υπουργών κατήγγειλαν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοφιλέστερα

To Top