Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μένουν σταθερές το 2024

Τον «εφιάλτη» της… Ιθάκης όπου οι τιμές της εφορίας για τα ακίνητα αυξήθηκαν, εν μία νυκτί, κατά 250% (συγκεκριμένα από 600 ευρώ ανα τ.μ σε 2.100 ευρώ) είναι πιθανό να ζήσουν πολλές από τις 2.167 περιοχές οποίες ετοιμάζονται να μπουν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών της εφορίας.

Πρόκειται για το 1,5% της επικράτειας, αφορά περιοχές που εντοπίστηκαν μέσω της τελευταίας απογραφής από τη Στατιστική Αρχή το 2021 και πρόκειται να πάρουν νέες και τσουχτερές τιμές φορολόγησης.

Ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αυξήσεις σε δεκάδες φόρους, που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες εξακολουθεί να ισχύει ακόμη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης και των τιμών εκκίνησης ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής.

Αναλυτικότερα η λίστα περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές:

Αττική: Από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου, όλες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.
Θεσσαλονίκη: Περιοχές πλησίον της συμπρωτεύουσας και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

Αχαΐα: Όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

Κρήτη: Περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς
Μεσσηνία: Όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.

Δημοφιλέστερα

To Top