Διεθνή

Ένας βετεράνος του πετρελαίου διορίζεται επικεφαλής της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένας άνθρωπος του πετρελαϊκού τομέα θα προεδρεύσει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, καθώς το Αζερμπαϊτζάν διόρισε τον υπουργό του για την Οικολογία και τους Φυσικούς Πόρους Μουχτάρ Μπαμπάγεφ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρίας SOCAR, πρόεδρο της COP29 που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Μπακού.

“Ο Εξοχότατος Μουχτάρ Μπαμπάγεφ διορίστηκε πρόεδρος της 29ης συνεδρίασης της διάσκεψης”, έγραψε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρασάντ Αλαχβερντίγεφ, στέλεχος του υπουργείου του, σε email.

Πέρυσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξένησαν την COP28 είχαν επιλέξει τον Σουλτάνο Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρο της εθνικής εταιρίας Adnoc, για να προεδρεύσει της διάσκεψης του ΟΗΕ η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι με μια ιστορική έκκληση για “μετάβαση” με κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ήταν πρώτη φορά που μια COP απεύθυνε μια τέτοια έκκληση.

Η απερχόμενη προεδρία της COP συνεχάρη επίσης τον Μπαμπάγεφ, ο οποίος εκπροσωπούσε τη χώρα του στις διαπραγματεύσεις του Ντουμπάι.

“Θα εργαστούμε μαζί με τις προεδρίες της COP29 και της COP30 (στη Βραζιλία) καθώς και με την υπηρεσία ΟΗΕ Κλίμα, για να υλοποιήσουμε την ιστορική και μετασχηματιστική επιτυχία της COP28 και να διατηρήσουμε τον στόχο του 1,5°C επιτεύξιμο”, έγραψε η προεδρία της COP28 σε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ.

Η αζερική κυβέρνηση διόρισε επίσης τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιαλτσίν Ραφίγεφ, επικεφαλής διαπραγματευτή για την COP29.

– 16 χρόνια στην SOCAR –

Οι COP διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική γεωγραφική ζώνη και οι χώρες που τις φιλοξενούν ορίζονται με τη συναίνεση των χωρών της γεωγραφικής αυτής ζώνης. Το 2023, οι ασιατικές χώρες όρισαν τα Εμιράτα και φέτος, έπειτα από μήνες αδιεξόδου, ορίστηκε τελικά το Αζερμπαϊτζάν από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

Δημοφιλέστερα

To Top