Οικονομία

Wall Street: Κέρδη στο… φώτο φίνις για τους δείκτες – Αρνητικός απολογισμός για την εβδομάδα

Δυσκολεύτηκε να βρει κατεύθυνση η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής με συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα που φανέρωναν το επιφυλακτικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών. Πάντως, ο απολογισμός της εβδομάδας παρέμεινε σε γενικές αρνητικός, καθώς τα δυναμικά κέρδη του 2023 άφησαν σημαντικά περιθώρια για ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών.

Στο ταμπλό, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% στις 37.466 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18% φτάνοντας στις 4.697 μονάδες και ο Nasdaq βρέθηκε στο +0,09% και τις 14.524 μονάδες.

Παρά τα χαμηλά αυτά κέρδη και οι τρεις βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν το πενθήμερο σε αρνητικό έδαφος, δίδοντας έτσι τέλος σε ένα θεαματικό ανοδικό σερί εννέα εβδομάδων. Ο Dow κράτησε τις συνολικές του απώλειες χαμηλά, γύρω στο 0,7%, με τον S&P 500 να χάνει περίπου 1,4% και τον Nasdaq να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 3%.

Στον αντίποδα, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις συνέχισαν να ενισχύονται. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε και πάλι το όριο του 4%, στο 4,044% ανεβαίνοντας κατά περίπου πέντε μονάδες, ενώ η απόδοση του 30ετούς κέρδισε έξι μονάδες στο 4,2%.

Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, που μπορεί να λειτουργήσουν σαν ανασχετικός παράγοντας στην πρόθεση της Fed να ξεκινήσει την αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής.

Η έκθεση για την απασχόληση το Δεκέμβριο έδειξε 216.000 νέες προσλήψεις, ήτοι πολύ πάνω από τις 170.000 που περίμεναν οι αναλυτές και τις 173.000 νέες θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Νοέμβριο. Έτσι, και ο δείκτης της ανεργίας έμεινε αμετάβλητος στο 3,7% σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για μικρή άνοδο στο 3,8%.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η επιθυμητή, έστω και σταδιακή, αποθέρμανση της αγοράς εργασίας που επιζητά η Fed για τη συγκράτηση των μισθών και των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και αυτό μπορεί να περιπλέξει το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Ειδικά δε, με φόντο και την αναζωπύρωση των πετρελαϊκών τιμών που λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν βρεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά (το αμερικανικό αργό εκτοξεύτηκε σήμερα κατά επιπλέον 2,26% στα 73,80 δολάρια το βαρέλι) συμβάλλοντας έτσι, στην τροφοδότηση του πληθωρισμού.

Οι traders μέχρι τώρα πόνταραν στην έναρξη της περικοπής των επιτοκίων ίσως και από τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά και σε έως και έξι περικοπές μέσα στο 2024, όμως ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί να μετριάσουν τις προσδοκίες τους.

Δημοφιλέστερα

To Top