Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης:

Σε δύο άξονες – τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αλλά και το θέμα των F-35 –  θα περιστραφεί η συζήτηση που θα έχουν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα λάβει μέρος στη συνάντηση εργασίας που θα ακολουθήσει την ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

«Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από δύο άξονες: Ο πρώτος τις διεθνείς εξελίξεις στη γειτονιά μας καθώς έχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή όπου έχουμε σοβαρό κίνδυνο επέκτασης. Ειδικά στη Μέση Ανατολή τα σημάδια είναι ανησυχητικά για ντόμινο εξελίξεων. Εγώ θα βρεθώ τις επόμενες ημέρες σε Αίγυπτο και Σσαουδική αραβία αλλά θα συναντηθώ και με τους ομολόγους μου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Θα συζητήσουμε και το θέμα των F-35 και περιμένουμε ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΙ. «Αισθάνομαι ότι είναι θέμα χρόνου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F35, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε σε σχέση με το τι κάνει η Τουρκία».

Όπως σημείωσε «δεν μπορούμε να ορίσουμε το πώς οι ΗΠΑ θα κατανείμουν τον αμυντικό εξοπλισμό τους αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακειραιότητας. Κανείς εξοπλισμός που αποδίδεται σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε βάρος άλλης συμμάχου χώρας».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cy7ebbdftw35)

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας δεν πρόκειται ποτέ ούτε να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν. Η κυριαρχία για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη και κανείς πολιτικός δεν πρόκειται να θέσει σε διαπραγμάτευση τέτοια ζητήματα. Ζήτημα τροποποίησης ή αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης δεν πρόκειται να υπάρξει. Για εμάς η Συνθήκη αυτή αποτελεί ένα ιερό στερεό νομικό θεμέλιο». Με αφορμή, δε, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ειναι αδιανόητο να μπαίνουν στην πολιτική ζύμωση και πολιτική αντιπαλότητα τέτοια σοβαρά ζητήματα».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι «εμείς θέλουμε οι διαφωνίες με την Τουρκία να μην προκαλούν εντάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο και την εχθροπάθεια αλλά θέλουμε να εξασφαλίζουμε την αμυντική μας επάρκεια».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γεραπετρίτης είπε, επίσης, ότι «δεν μου έχει τεθεί θέμα γκρίζων ζωνών αλλά και δεν θα το επέτρεπα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματα ικαιώματα που έχει».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας Ελλάδα και Τουρκία να ζούμε ήρεμα. Είνια τεράστιο όφελος που δεν έχουμε παραβιάσεις στον εναέριο χώρο. Από πλευράς Τουρκίας υπάρχει μεγαλύτερη ζέση να διαρραγούν τα κυκλωματα δουλεμπόρων. Το μεγάλο θέμα το υποκείμενο ζήτημα είναι της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Εϊναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να καταλήξει στη Χάγη. Σε αυτή τη φάση δνε έχουμε συζητήσει το ζήτημα αυτό. Είναι κάτι που θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα χωρίς άλματα.»

Δημοφιλέστερα

To Top