Διεθνή

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντά τον Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα

Γύρω στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Τουρκία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις, όπως είχε δηλώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ πριν από λίγες ημέρες

Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μπλίνκεν θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που θα προσγειωθεί στη Σούδα σήμερα το απόγευμα γύρω στις 16:30, θα είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θα δει από κοντά την εξαιρετική θέα από το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Είχαν προηγηθεί το 2020 ο προκάτοχος του στο State Department Μάικ Πομπέο και παλαιότερα, για πρώτη φορά το 1991 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο οποίος επανήλθε το 1994 ιδιωτικώς, διατηρώντας στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Γύρω στις 17:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον υψηλό προσκεκλημένο του και θα ξεκινήσουν την επαφή τους με μια κατ’ ίδιαν συζήτηση. Ο κ. Μπλίνκεν θα φτάσει στην Κρήτη αμέσως μετά τις επαφές που θα έχει στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Ο κ. Μπλίνκεν φτάνει στη χώρα μας σε μια περίοδο άμβλυνσης της έντασης στον ελληνοτουρκικό άξονα, κόντρα στην τάση ανάφλεξης της ευρύτερης περιοχής, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προοιωνίζονται διεύρυνση της σύγκρουσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η συμπερίληψη της χώρας μας στο πρόγραμμα της περιοδείας Μπλίνκεν, αμέσως μετά τις επαφές του στην Τουρκία, αναδεικνύει τον ελληνικό ρόλο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με δεδομένες τις πρόσφατες υψηλόβαθμες επαφές του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.

Δημοφιλέστερα

To Top