Οικονομία

Oμιλος Τσάκου: Πρωτοπόρoς στην πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας ναυτιλίας (pics)

Πρωτοπόρος στην προσπάθεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας να πετύχει την πράσινη μετάβαση είναι ο Ομιλος Τσάκου ο οποίος διαχειρίζεται πάνω απο 110 πλοία παντώς τύπου με μεταφορική δυνατότητα 11 εκατομμυρίων dwt. Ο όμιλος με τον ιδρυτή του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και με τον δρα Νίκο Π. Τσάκο να αποδεικνύεται άξιος διάδοχος, γράφει ιστορία στα ναυτιλιακά δρώμενα. Οχι μόνο ναυπηγεί πράσινα (οικολογικά) πλοία, αλλά επιπλέον η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Tsakos Energy Navigation έγινε η πρώτη εταιρεία που υψώνει την ελληνική σημαία σε τέσσερα νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου aframax με κινητήρα καύσης LNG.

Ο όμιλος ανήκει στα κλειστό club των εταιρειών με περισσότερα από 100 πλοία, διαφόρων τύπων, δεξαμενόπλοια LNG Carriers, φορτηγά και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής χωρητικότητας άνω των 10 εκατομμυρίων dwt. Εχει έως τώρα τρέξει ναυπηγικό πρόγραμμα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά συνολικά 20 πλοία.

Στα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας βρίσκεται η εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά του New York Stock Exchange (NYSE) η Tsakos Energy Navigation, με διευθύνοντα σύμβουλο τον ιδρυτή της δρα Νίκο Τσάκο. Η ΤΕΝ το 2023 γιορτάζει 30 χρόνια στα χρηματιστήρια, ενώ πέρυσι, το 2022, συμπλήρωσε τα 29 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ηταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Οσλο το 1993 και μετέφερε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2002.

Το μεγάλο όραμα του δρα Νίκου Τσάκου, το οποίο έχει αρχίσει και παίρνει σάρκα και οστά, είναι να δημιουργήσει έναν 100% πράσινο στόλο μέχρι το 2030 με πλοία υπερσύγχρονης τεχνολογίας: «Εχουμε εισέλθει σε μια νέα και συναρπαστική περίοδο ανάπτυξης της εταιρείας. Βάζουμε τις βάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια. Το έργο μόλις άρχισε», σχολιάζει ο Χιώτης στην καταγωγή εφοπλιστής. Η εταιρεία έχει σε πλήρη εξέλιξη το ναυπηγικό της πρόγραμμα για την κατασκευή συνολικά 10 δεξαμενόπλοιων. Από αυτά τέσσερα είναι aframax, δύο suezmax, δύο MR2 και δύο shuttle tankers.

Πράσινα πλοία

Η ΤΕΝ έχει ήδη παραλάβει τα δύο από αυτά, το «Njord DF» και το «Ran DF». Τα άλλα δύο είναι το «Chios Df» και το «Ithaki DF» αναμένεται να παραληφθούν μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.

Είναι χωρητικότητας 116.000 dwt το καθένα και είναι ήδη χρονοναυλωμένα για 10 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου, στη νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor με την οποία η ΤΕΝ έχει σταθερή και εποικοδομητική συνεργασία εδώ και 15 χρόνια.

«Η ένταξη των δύο πρώτων τόσο υψηλού επιπέδου πράσινων πλοίων δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την ολοκλήρωση της παράδοσης των πλοίων της εταιρείας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος πράσινης ανάπτυξης, με τα υπόλοιπα εννέα να αναμένεται πλέον σταδιακά να εισαχθούν στον στόλο της TEN κατά τα επόμενα δέκα τρίμηνα», σχολιάζει ο πρόεδρος και COO της ΤΕΝ Γιώργος Σαρόγλου: «Τα ακαθάριστα έσοδα από αυτό το πρόγραμμα των τεσσάρων πλοίων aframax αναμένεται να φτάσουν τα 520 εκατ. δολάρια εάν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα παράτασης».

Η Τsakos Εnergy Νavigation διαθέτει ευέλικτο στόλο 68 σύγχρονων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων, καθώς και τρία LNG Carriers. Κατά την παραλαβή του 1ου από τα τέσσερα δεξαμενόπλοια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δρ Νίκος Τσάκος είχε σχολιάσει: «Αυτή η εξαιρετική στιγμή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία μας, ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που όχι μόνο γιορτάζει τα επιτεύγματά της, αλλά, το πιο σημαντικό, μας ωθεί να κοιτάξουμε μπροστά στο επόμενο κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να προχωράμε προς τα εμπρός για να βελτιώσουμε την επιχείρησή μας και τις πρακτικές μας. Παραμένουμε ενθουσιώδεις καθώς ξεκινάμε την επόμενη φάση της ανάπτυξης της εταιρείας προς όφελος των μετόχων μας».

Εκσυγχρονισμός του στόλου

Η ευαισθησία της οικογένειας Τσάκου για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι όψιμη. Αποτελεί φιλοσοφία ζωής. Η TEN Ltd ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών δεξαμενόπλοιων που υιοθέτησαν την έννοια του πλοίου διπλού κύτους και σήμερα παραμένει προσηλωμένη στον εκσυγχρονισμό του στόλου της και στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Εχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα νεότευκτων πλοίων ύψους 6 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας τη συνετή στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Δημοφιλέστερα

To Top