Οικονομία

Ο Κασσελάκης, το mail και η «πόρτα» για την Αναργύρειο, οι αλλαγές σε Στρατό και Αστυνομία, το Athenee προς πώληση, ο Fourlis και το Ikea

Το πρώτο, με τον νόμο Σκυλακάκη για την αυθαίρετη δόμηση που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει και τις κατεδαφίσεις όχι μόνο των αυθαιρέτων που ανεγείρονται εφεξής, αλλά και όσων έχουν πάρει πρωτόκολλο κατεδάφισης το 2022. Το δεύτερο θέμα είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο και όπως διαβάσατε το «πήρε επάνω του» καθ’ ολοκληρίαν ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Η γραμμή είναι ξεκάθαρη, εμείς κάνουμε ό,τι περίπου ισχύει σ’ όλη την Ευρώπη και δεν κάνουμε ό,τι λέει ο Κασσελάκης. Δεν επιτρέπει ο νέος νόμος σε δύο άνδρες να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα ή ό,τι άλλο υποβοηθητικό μέσο για να αποκτήσουν παιδί». Παράλληλα όμως λένε «οι διατάξεις για την υιοθεσία είναι εξίσου ξεκάθαρες και ισχύουν από το 1947 στην Ελλάδα, δεν αλλάζουν». Τώρα, ρώτησα αν μετά την περίοδο ζύμωσης και διαλόγου (στον κόσμο και στην Κ.Ο. της Ν.Δ.) θα πάει για ψήφιση ο νόμος και μου απάντησε η πηγή «δεν θ’ αργήσουμε», αλλά χωρίς ακριβή χρονικό προσδιορισμό. Εικάζω ότι ο Κ.Μ., που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, θα αφήσει μία περίοδο να δει πώς πάει το πράγμα, θα μετρήσουν οι δημοσκόποι την κοινή γνώμη, που ήταν πολύ αρνητική για τον νόμο -αλλά χωρίς να έχει καταλάβει τι πρόκειται να ισχύσει- και μετά θα πατήσει το κουμπί. Επισημαίνω ότι η μεγάλη αντίδραση της κοινής γνώμης ήταν στο να αποκτούν παιδιά με παρένθετη μητέρα δύο άνδρες, δηλαδή το μοντέλο Κασσελάκης-Τάιλερ. Αναργύρειος γιοκ -Τώρα που είπα «Κασσελάκης», θυμήθηκα το τριημεράκι-συνεδρίαση της Κ.Ο. που ετοίμασε ο trendy αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες για το οποίο έχει πέσει πολύ κράξιμο, κυρίως από τους ίδιους τους Συριζαίους. Δηλαδή, πού έπρεπε να τους πάει χειμωνιάτικα, με σκηνές στα Γιούρα; Τέλος πάντων, ο Στέφανος έστειλε ένα mail, μου είπε η πηγή μου, στο υπουργείο Παιδείας και ζήτησε να διατεθεί για την εκδήλωση (δηλαδή, το τριημεράκι) η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών. Ταμάμ τού έπεφτε ο χώρος για συνεδριάσεις, μια χαρά και για διαμονή -αφού περίπου χωράνε οι βουλευτές, ίσως και περισσεύουν- αφού τα δύο κτίρια από τα τέσσερα έχουν καμιά 70αριά δωμάτια μαζί με τις σουίτες, που εικάζω ότι θα ήταν για τους πρωτοκλασάτους Τζάκρη, Πολάκη κ.λπ., αν και τις «κεφαλές» του κόμματος μπορεί να ήθελε να τις φιλοξενήσει στην Προεδρική οικία των Σπετσών ο Stefanos. Μάλιστα, στο e-mail που έστειλαν από το γραφείο προέδρου ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και deadline, «παρακαλώ, απαντήστε μας εντός 24 ωρών». Δεν χρειάστηκε όμως γιατί η αρμόδια υπηρεσία τού απάντησε σχεδόν μόλις έλαβε το μέιλ με ένα «όχι» και κάτι… ευγενικά ψιλά. Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος αμολήθηκε στα ξενοδοχεία.

ΚΥΣΕΑ με μήνυμα ανανέωσης

-Ο νέος χρόνος ήρθε με την ανάγκη να κλείσουν εκκρεμότητες, όπως π.χ. στην ηγεσία του στρατεύματος, καθώς σε λίγες μέρες λήγει η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Μαθαίνω ότι το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα μετά την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός στα μέσα της άλλης εβδομάδας και πριν πάει στις ΗΠΑ, άρα στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Αυτό που ακούω και από το Μ.Μ. πάντως είναι η λέξη “ανανέωση”. Με άλλα λόγια και ενώ στο τραπέζι είναι η επιλογή του αρχαιότερου αρχηγού, του Α/ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ακούγεται εκ νέου ένα όνομα από τον Στρατό Ξηράς, με δεδομένο ότι ως μεγαλύτερο “όπλο” μπορεί να έχει δύο σερί Α/ΓΕΕΘΑ. Ο λόγος για τον Σερραίο Διοικητή Ειδικού Πολέμου Δημήτρη Χούπη, ο οποίος είναι της τάξης του ’87, άρα από τη νεότερη γενιά ανώτατων αξιωματικών. Θέμα χρόνου είναι και οι κρίσεις για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., όπου τα πράγματα είναι ζόρικα για τον αρχηγό Μαυρόπουλο. Να δούμε αν το ΚΥΣΕΑ θα λύσει εκκρεμότητες… πακέτο.

Ευρω-μπλόκο στον… Θεοχαρόπουλο

-Με ενδιαφέρον διάβασα χθες ότι μια σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Ζαχαριάδης, ο Θεοχαρόπουλος και ο… Ραγκούσης, με ένα κείμενο-τομή ζητούν το κόμμα να φύγει από την ευρωομάδα της Αριστεράς και να πάει στους Ευρωσοσιαλιστές. Μάλιστα, το αίτημα στήριξε και η διαφωνούσα με το τριήμερο των Σπετσών Έλενα Ακρίτα, αλλά και ο “πόλος” Τεμπονέρας. Δεν ξέρω τι κάνουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρω όμως ότι το αίτημα θα πέσει στα βράχια. Και αυτό γιατί, ακόμα και αν ο Stefanos το επιδιώκει, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα επιτρέψει τέτοια παιχνίδια μέσα στο κόμμα του. Και νομίζω ότι η στενή σχέση που έχει με την επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, την Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρσία, του δίνει ένα δικαίωμα λόγου παραπάνω.

Πωλείται το Athenee

-Να σας πω και ένα ενδιαφέρον κοσμικό–επιχειρηματικό κουτσομπολιό που έμαθα, πωλείται το ιστορικό πρώην Zonars νυν Athenee του Χρύσανθου Πανά, αλλά παρότι κάτι άκουσα σε ποιους δεν το γράφω, πρώτον γιατί δεν το διασταύρωσα και δεύτερον γιατί εγώ δεν θέλω να χαλάω δουλειές. Όμως, επιφυλάσσομαι να επανέλθω.

Πάνω από 30 θεσμικοί επενδυτές για το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς

-Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών που θα τρέξουν οι Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS για το ομόλογο TIER II της Τράπεζας Πειραιώς. Η διάρκεια της έκδοσης, ύψους 500 εκατ., είναι 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία και ο στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί στην περιοχή του 8%. Χθες έγιναν περισσότερες από 30 συναντήσεις των αναδόχων με θεσμικούς επενδυτές, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και το βιβλίο αναμένεται να κλείσει επίσης σήμερα. Η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται παράλληλα με την επαναγορά παλαιότερης έκδοσης της τράπεζας (του 2019) που είχε επιτόκιο 9,75% και έληγε τον προσεχή Ιούνιο. Η διαδικασία της επαναγοράς θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Η διοίκηση της τράπεζας έκρινε ότι ενόψει της αποεπένδυσης του Μαρτίου είναι καλύτερα να μην υπάρχει η εκκρεμότητα και να αντικαταστήσει από τώρα την παλιά έκδοση με μια νέα.

Δημοφιλέστερα

To Top