Διεθνή

Σάλος στην Ιταλία με τους φασιστικούς χαιρετισμούς – Ο πρόεδρος της Γερουσίας τους είπε… «ρωμαϊκούς»

Την ώρα που στην Ιταλία συνεχίζεται ο σάλος για τους φασιστικούς χαιρετισμούς από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων στη μνήμη τριών νέων που σκοτώθηκαν το 1978, ο πρόεδρος της Γερουσίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η επίμαχη τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Τουσκολάνο της Ρώμης.

Οι συμμετέχοντες εθεάθησαν να χαιρετούν φασιστικά, κίνηση που απαγορεύεται από τον ιταλικό νόμο, καθώς η προώθηση της φασιστικής ιδεολογίας τιμωρείται μέχρι και με κάθειρξη 12 ετών. Υψώνοντας το χέρι φώναζαν «presente» (παρών), όπως συνηθίζεται σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας  Ινιάτσιο Λα Ρούσα είπε ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας, το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (και του Λα Ρούσα) «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν».

Δήλωσε ακόμη στην Corriere della Sera ότι «λέγαμε ανέκαθεν στους δικούς μας να μην παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις οι οποίες στην συνέχεια μπορεί να τύχουν υστερόβουλης εκμετάλλευσης».

Για το συμβάν της Κυριακής πρόσθεσε ότι «ως δικηγόρος, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους πράξεις, όταν τιμάται η μνήμη νεκρών προσώπων» και ότι περιμένει «να εκφραστεί επί του θέματος το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».

Σε δηλώσεις του στη La Repubblica, ο Λα Ρούσα τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που θεωρούν τον ρωμαϊκό χαιρετισμό σε κηδείες αδίκημα και κάποιες άλλες, όχι».

Δημοφιλέστερα

To Top