Διεθνή

Φινλανδία: Το υπουργείο Άμυνας μπλόκαρε τρεις εξαγορές ακινήτων από Ρώσους

Το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλόκαρε τρεις εξαγορές ακινήτων, στη μια εκ των οποίων εμπλέκεται εν μέρει μια εταιρεία ρωσικής ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι η έγκριση των εξαγορών θα μπορούσε να παρεμποδίσει την άμυνα της φινλανδικής επικράτειας.

Το υπουργείο τον Οκτώβριο είχε μπλοκάρει τρεις προγραμματισμένες εξαγορές ακινήτων που είχαν σχέση με Ρώσους αγοραστές, επικαλούμενο παρόμοιους λόγους.

Οι αποφάσεις αφορούσαν ένα ακίνητο στο ‘Ιλομαντσι στη νοτιοανατολική Φινλανδία και δύο στο Σότκαμο, στην κεντρική Φινλανδία, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο υποψήφιος αγοραστής του ακινήτου στο ‘Ιλομαντσι ήταν μια εταιρεία που ανήκει εν μέρει στη Ρωσία. Το αγροτεμάχιο ακινήτων στο Σότκαμο είχε πωληθεί δύο φορές μεταξύ εταιρειών που κατείχε διαφορετικός ιδιοκτήτης, ανέφερε το υπουργείο.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η ιδιοκτησία στο Σότκαμο είχε σχέση με τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να προβεί σε πρόσθετα σχόλια.

Η Φινλανδία αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ακινήτων από Ρώσους πολίτες κοντά σε στρατηγικά σημαντικές τοποθεσίες με νομοθετικές τροπολογίες που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του 2023, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι φινλανδικές αρχές έχουν το δικαίωμα να εξετάζουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από εταιρείες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top