Οικονομία

Νέος πονοκέφαλος: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση στα λιμάνια

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση στα λιμάνια λόγω των αβέβαιων δρομολογίων των πλοίων και των ελλείψεων εξοπλισμού που προκαλούνται από τη μετατόπιση των άδειων εμπορευματοκιβωτίων προειδοποιεί η HSBC Global Research. Οι προκλήσεις αυτές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω από την επερχόμενη κινεζική/σεληνιακή πρωτοχρονιά.

Εάν η κρίση παραμείνει ανεπίλυτη τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές spot ακόμη υψηλότερα και στη συνέχεια να αυξήσει τις τιμές των συμβολαίων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες διαπραγματεύονται τα ετήσια συμβόλαιά τους με τους λιανοπωλητές. Ενώ αυτό μπορεί να αποτρέψει μια σημαντική μείωση των κερδών του κλάδου σε σύγκριση με τις προσδοκίες πριν από τις διαταραχές, προσθέτει επίσης στις αυξανόμενες ανησυχίες στον κλάδο.

Οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης (SCFI) αυξήθηκαν σχεδόν 8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022 και σχεδόν διπλάσιες από ό,τι ήταν στα τέλη Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα, εξαιρουμένης της περιόδου COVID-19, τόσο οι τιμές SCFI όσο και οι τιμές SCFI Σαγκάη-Ευρώπη βρίσκονται επί του παρόντος στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top