Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται έκπτωση έως 10% για 1 εκατoμμύριο ακίνητα

Μείωση στον φόρο ιδιοκτησίας θα έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες 1 εκατομμυρίου ακινήτων στη χώρα μας. Το σχέδιο για έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ γίνεται πλέον πράξη, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται εντός δύο εβδομάδων να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά τα στοιχεία για το 2023 από όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας φυσικών προσώπων, προκειμένου να υπολογιστεί και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για τα ακίνητα που είχαν οι δικαιούχοι στην κατοχή τους κατά την 1.1.2024.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, ορίζεται ότι η διαβίβαση των παραπάνω στοιχείων θα γίνεται σε ετήσια βάση και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Η μείωση ΕΝΦΙΑ αφορά μόνον φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) που είχαν κατά το 2023 ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας για κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, είτε εκδόθηκε είτε ανανεώθηκε ή τροποποιήθηκε. Η έκπτωση έως και 10% εφαρμόζεται αυτόματα σε όσους είχαν 12 μήνες ασφάλισης.

Ωστόσο αν είχαν λιγότερους, η έκπτωση διαμορφώνεται αναλογικά. Για παράδειγμα, όσοι ασφάλισαν στο τελευταίο τρίμηνο το σπίτι τους -από Οκτώβριο 2023 και μετά την εξαγγελία του νέου μέτρου- θα δουν έκπτωση 2,5% και όχι 10%, δηλαδή όσα αναλογούν για το 1/4 της χρονιάς που πέρασε.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top