Οικονομία

Κατήφεια στη Wall Street έφεραν τα στοιχεία του πληθωρισμού

Μια δειλή απόπειρα να καλύψουν μέρος των απωλειών της ημέρας έκαναν οι δείκτες της Wall Street κατά την τελευταία ώρα συνεδρίασης της αγοράς. Έτσι, κατάφεραν να καταγράψουν κάποια ελαφρά κέρδη με αποτέλεσμα να «κλείσουν» με μεικτά πρόσημα.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones σημείωσε τελικά οριακή άνοδο ύψους 0,04% στις 37.711 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,07% στις 4.780 μονάδες και ο Nasdaq έμεινε σχεδόν αμετάβλητος κερδίζοντας μόλις 54 μονάδες (0%) με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.970.

Τα αρνητικά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού αναπόφευκτα επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα δημιουργώντας ερωτηματικά για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και κυρίως το χρονοδιάγραμμα του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Βέβαια, οι αναλυτές περίμεναν ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού το Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών. Όμως, η αγορά αιφνιδιάστηκε από τη μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη άνοδο του δείκτη.

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε από το 3,1% στο 3,4% σε ετήσια βάση έναντι της αύξησης κατά 3,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντιστοίχως ο δομικός CPI διολίσθησε ελαφρά, αλλά όχι όσο περίμεναν οι αναλυτές, στο 3,9% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του πληθωρισμού σε ένα διάστημα που οι ενεργειακές τιμές έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα κλόνισαν την πεποίθηση των traders πως η πρώτη περικοπή των επιτοκίων από τη Fed θα έρθει σχετικά νωρίς, ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όμως, από την άλλη δικαίωσαν όσους αναλυτές κρατούσαν ακόμη… μικρό καλάθι επισημαίνοντας ότι το συμβούλιο θα θελήσει πρώτα να βεβαιωθεί για τη σταθεροποίηση της πτωτικής τροχιάς του πληθωρισμού πριν μεταβεί σε καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης.

Ανάμεσα τους η Pimco, η οποία σε νέο σημείωμα της επανέλαβε την επιφυλακτική της άποψη απέναντι στην πορεία του πληθωρισμού και την αντίδραση της Fed.

H Pimco υποστήριξε πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί και θα περιπλακεί μέσα στη χρονιά, όσο και ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει ψηλά και έμεινε σταθερή στην εκτίμηση της πως η πτώση των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσει από την άνοιξη, αλλά από τα μέσα της χρονιάς.

Δημοφιλέστερα

To Top