Οικονομία

Ραγδαία η υποτίμηση της τουρκικής λίρας – Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 δολαρίων

Η τουρκική λίρα σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 30 έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 37% έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά το τελευταίο έτος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας σταθερά τα επιτόκια.


turkish-lira-to-usd

Η προσέγγιση αυτή έρχεται έπειτα από αρκετά χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής, κατά τη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλούσε συστηματικά τις αυξήσεις των επιτοκίων «μητέρα όλων των κακών».

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο. Ακόμα και έτσι, αυτό αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν ο τουρκικός πληθωρισμός έφτασε στο ανώτατο σημείο του 85,5% τον Οκτώβριο του 2022.

Η αποδυνάμωση της λίρας έρχεται την ώρα που οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας συγκεντρώνονται στην έδρα της J.P. Morgan στη Wall Street στη Νέα Υόρκη για παρουσιάσεις σε επενδυτές με επίκεντρο τη νομισματική πολιτική της χώρας, τον τραπεζικό τομέα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Δημοφιλέστερα

To Top