Ελλάδα

ΓΕΕΘΑ: Ποιος είναι ο νέος αρχηγός, Δημήτρης Χούπης

Ολοκληρώθηκε η θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και μετά το σημερινό ΚΥΣΕΑ, ως διάδοχός του ορίστηκε ο Δημήτρης Χούπης.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου κάνει μια βαθιά βουτιά στην επετηρίδα για να βρεθεί στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο κ. Χούπης είναι απόφοιτος της τάξης του ’87, ενώ νυν αρχηγοί είναι 3 και 4 χρόνια μεγαλύτεροι.

Η επιβεβαίωση της επιλογής του κ. Χούπη θα επιφέρει δύο αποστρατείες: του Αρχηγού του ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος ακούστηκε έντονα ως αρχαιότερος των αρχηγών για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και του Α/ΓΕΣ Άγγελου Χουδελούδη, ο οποίος είναι αρχαιότερος του κ. Χούπη. 

Τη θέση του νέου Α/ΓΕΝ αναλαμβάνει ο Αρχηγός Στόλου Δημήτρης Κατάρας, ενώ στη θέση του Α/ΓΕΣ ο Γιώργος Κωστίδης, αξιωματικός με σημαντικές περγαμηνές από πανεπιστήμια του εξωτερικού ο οποίος αυτή την περίοδο είναι επικεφαλής της ΑΣΔΥΣ. Τέλος, στη θέση του Α/ΓΕΑ αναλαμβάνει ο Δημοσθένης Γρηγοριάδης.


xoupis-3

 

Ποιος είναι ο Δημήτρης Χούπης

Ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε Αρχηγός Αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Φοίτησε με άριστα σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, επί διετία στη ΣΤΗΑΔ (Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄) καθώς και στη Σχολή Πολέμου με διακεκριμένη φοίτηση. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδίκευσης του Όπλου και Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ-Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Επικοινωνιών-Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων). Είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης. Το 2012 επελέγη και φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College) (SC-121).

Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι και ανώτερος Αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επί τριετία ως Ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Ως επιτελής υπηρέτησε σε επιτελεία Σχηματισμών, Μειζόνων Σχηματισμών και στο ΓΕΣ. Ως Διοικητής υπηρέτησε επί διετία στο Λόχο ΗΠ του Δ΄ΣΣ (Ξάνθη), Διοικητής στο Λόχο ΔΒ της ΕΛΔΥΚ, Διοικητής ΔΒ της II Μ/Κ ΜΠ (Έδεσσα) και Διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα). Έχει υπηρετήσει επί τριετία στο Διεθνές Επιτελείο της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (2006-2009) ως Επιτελής Σχεδιασμού των Επικοινωνιών της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν (ISAF) μετά την επιτυχή πιστοποίηση του ως Διαχειριστής Έργων ( Project Manager Practitioner) από το NATO, ως Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ (Κώς) (2013-2014), Τμηματάρχης Τρεχουσών Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/Α1) του ΓΕΣ (2014-2015) και ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ (Επιχειρήσεις-Αμυντική Σχεδίαση-Εκπαίδευση) (2015-2016).


xoupis-2

 

Δημοφιλέστερα

To Top