Διεθνή

Υεμένη: Αυτό είναι το οπλοστάσιο των Χούτι – Βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι κρουζ και drones ίδια με της Ρωσίας

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, που δεσμεύθηκαν να απαντήσουν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν εναντίον θέσεών τους ΗΠΑ και Βρετανία στη διάρκεια της νύκτας, έχουν αναπτύξει τις στρατιωτικές τους ικανότητες και πλέον στο οπλοστάσιό τους περιλαμβάνονται βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι κρουζ, όπως και drones.

Λέγοντας ότι ενεργούν “σε αλληλεγγύη” με τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ασταμάτητα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα επισημαίνοντας ότι στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.

Επειτα από προειδοποιήσεις, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έπληξαν στρατιωτικές θέσεις των Χούτι, προσπαθώντας να τους εμποδίσουν να απειλούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Οι αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους ικανότητες από το 2014, όταν άρχισαν να καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, και πλέον διαθέτουν πυραύλους και drones που εν μέρει είναι κατασκευασμένα από ιρανικά υλικά ή εξαρτήματα.

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Στο οπλοστάσιο των Χούτι περιλαμβάνονται πύραυλοι Typhoon, μια τροποποιημένη εκδοχή των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Qadr, με βεληνεκές 1.600 με 1.900 χιλιόμετρα, εξηγεί ο Φαμπιάν Χινζ ειδικός εξοπλισμών στο International Institute for Strategic Studies.

“Δεν είναι καθόλου ακριβείας, τουλάχιστον οι εκδοχές που έχουν παρουσιάσει, αλλά μπορούν να πλήξουν το Ιράν”, προσθέτει.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησε το 2016 το Ιράν οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν στόχους σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων.

Ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, ειδικός στον όμιλο Navanti με έδρα κοντά στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ότι οι αντάρτες παρουσίασαν τους Typhonn λίγες μόνο εβδομάδες πριν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Πύραυλοι κρουζ

Οι αντάρτες στην Υεμένη, που ελέγχουν μεγάλο μέρος στο βόρειο τμήμα της χώρας, διαθέτουν επίσης τροποποιημένες εκδοχές των ιρανικών πυραύλων κρουζ Qods, σύμφωνα με τον Χινζ.

Δημοφιλέστερα

To Top