Οικονομία

Αβέβαιο το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street – Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Μικρές μεταβολές παρουσίασαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς τα θετικότερα μηνύματα από τον πληθωρισμό χονδρικής δεν στάθηκαν τελικά αρκετά για να στηρίξουν την αγορά σε ένα διάστημα προβληματισμού για τα επόμενα βήματα της Fed. Και βέβαια τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα με επίκεντρο κυρίως τις τράπεζες, σίγουρα δεν βοήθησαν…

Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,31% στις 37.592 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε στο +0,08% και τις 4.783 μονάδες και ο Nasdaq ανέβηκε ανεπαίσθητα κατά 0,02% στις 14.972 μονάδες.

Παρά τις επιδόσεις αυτές, ο απολογισμός της εβδομάδας ήταν θετικός, έστω και με μετριοπαθή κέρδη. Μεγαλύτερος κερδισμένος ήταν ο Nasdaq με συνολική άνοδο της τάξεως του 3%, με τον S&P 500 να ακολουθεί με άνοδο κατά 1,7% και τον Dow να είναι μόλις οριακά σε θετικό έδαφος.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις παρουσίασαν ήπιες μεταβολές με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει σταθερά κάτω από το όριο του 4%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καλύτερους οιωνούς, καθώς η αγορά αιφνιδιάστηκε ευχάριστα από την μη αναμενόμενη υποχώρηση του δείκτη τιμών παραγωγού. Ο PPI μειώθηκε κατά 0,1% το Δεκέμβριο αντισταθμίζοντας έτσι το χθεσινό ράπισμα από τη μικρή άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τα στοιχεία δεν πρόκειται να αλλάξουν το outlook της έναρξης της πτωτικής τροχιάς των επιτοκίων από τη Fed μέσα στη χρονιά, αλλά περιόρισαν κάπως τις προσδοκίες πως η πρώτη περικοπή μπορεί να έρθει ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Βέβαια, μεσολαβούν ακόμη τρεις μήνες στοιχείων πριν το συγκεκριμένο, κρίσιμο ραντεβού της Fed, όμως για τις πιο επιφυλακτικές φωνές μεταξύ των αναλυτών θεωρήθηκε ως δικαίωση ότι το συμβούλιο ενδεχομένως να κρατήσει στάση αναμονής για αρκετούς μήνες, πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα αναζωπυρωθούν, πριν αποφασίσει να μεταβεί σε μια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.

Επιβαρυντικός παράγοντας στάθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, με τη σεζόν των ανακοινώσεων να ξεκινά με το… αριστερό.

To τελευταίο τρίμηνο του 2023 αποδείχτηκε από αρνητικό έως άκρως ζημιογόνο για τις κραταιές τράπεζες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Bank of America, την JPMorgan Chase, την Citi και την Wells Fargo. Και αυτό προφανώς επιβάρυνε την πορεία των μετοχών τους στη σημερινή συνεδρίαση.

Δημοφιλέστερα

To Top