Ελλάδα

Καιρός: Παγετός και χιόνια σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Χιόνια, βροχές και τσουχτερό κρύο αναμένονται σήμερα, με το δεύτερο κύμα ψύχους να έχει κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα χιόνια έχουν πέσει ήδη στην Πάρνηθα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός, τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά, ενώ τις βραδινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία), της Κεντρικής Στερεάς (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και αργότερα Βοιωτία), καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία και πιθανόν στην Κεντρική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωσή του αναφέρει πως «θα χιονίσει μέχρι τα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται το απόγευμα του Σαββάτου – βράδυ Σαββάτου και προς Κυριακή να δούμε λίγο χιόνι να πέφτει και στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να είναι οι συνθήκες ικανές για χιονόστρωση».

Στην καιρική πρόβλεψή του στο Open, έκανε λόγο για Aegean Lake Effect: «Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην επίδραση του Αιγαίου, ονομάζεται Aegean Lake Effect, δημιουργεί αυτές τις γραμμές, τις μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνά το ψυχρό μέτωπο, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θόδωρος Κολυδάς προβλέπει πως σήμερα αναμένεται αρκετό κρύο με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ανατολικά, κυρίως στα ορεινά όμως. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί την Κυριακή ενώ η θερμοκρασία θα είναι πιο ήπια από την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

«Αισθητή πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ανατολικά, από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, κυρίως στα ορεινά και βελτίωση την Κυριακή. Από βδομάδα θερμοκρασιακά ηπιότερος καιρός με φαινόμενα Δευτέρα και Τρίτη».

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, ενώ θα σημειωθεί παγετός που τοπικά στη Δυτική Μακεδονία ενδέχεται να είναι ισχυρός.

Δημοφιλέστερα

To Top