Διεθνή

Συρία: Εκατοντάδες οικισμοί χωρίς ρεύμα έπειτα από τα τουρκικά πλήγματα της Κυριακής

Εκατοντάδες οικισμοί στη βορειοανατολική Συρία δεν έχουν ηλεκτρικό από χθες, Κυριακή, το βράδυ έπειτα από τουρκικά πλήγματα εναντίον σταθμών παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα η αυτόνομη κουρδική διοίκηση.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις ότι στοχοθετούν από την Παρασκευή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, μεταξύ άλλων υποδομών στις ζώνες που αυτή ελέγχει.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε προχθές, Σάββατο, και χθες, Κυριακή, ότι πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον των κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία μετά το θάνατο εννέα τούρκων στρατιωτών σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ιράκ.

Η κουρδική διοίκηση επιθεώρησε τους εκατοντάδες οικισμούς στους οποίους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και ανακοίνωσε πως ορισμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές – μία από τις οποίες έχει τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας.

Οι Κούρδοι καταδίκασαν τα «αδικαιολόγητα» πλήγματα και «την τουρκική επίθεση».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν σήμερα πυροσβέστες να επιχειρούν για να κατασβέσουν μια μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σταθμό παραγωγής ενέργειας του Καμισλί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων , το οποίο έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, ανακοίνωσε από την πλευρά του πως ένας έβδομος σταθμός παραγωγής ενέργειας επλήγη αργότερα σήμερα.

Ο Γιάσερ Σλεϊμάν, αξιωματούχος της κουρδικής διοίκησης, κάλεσε τη Ρωσία και τις χώρες του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού «να βάλουν τέλος στην τουρκική επίθεση εναντίον των περιφερειών μας και στη στοχοθέτηση αμάχων».

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε επίσης σήμερα τα πλήγματα, λέγοντας πως ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το σταθμό παραγωγής ενέργειας της Ντιρμπασίγια και πως τουρκικός αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε σταθμό διαμετακόμισης ενέργειας στο Καμισλί. Δύο σταθμοί υδροδότησης τέθηκαν επίσης εκτός λειτουργίας καθώς σημερινά τουρκικά πλήγματα διέκοψαν την ηλεκτροδότησή τους, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο τουρκικός στρατός ισχυρίσθηκε πως από προχθές, Σάββατο, στοχοθετεί «σύμφωνα με τα δικαιώματά μας στην αυτοάμυνα», δεκάδες στόχους, κυρίως «βάσεις, αποθήκες και εργοστάσια αερίου» που χρησιμοποιούνται από την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού και από τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Δημοφιλέστερα

To Top