Διεθνή

Society of the Snow: Επιζών από το αεροπορικό δυστύχημα στην Ουρουγουάη εξηγεί γιατί «ήθελαν να φάνε πρώτο τον πιλότο»

Η ταινία Society of the Snow κάνει θραύση στο Netflix τις τελευταίες εβομάδες. Δεν πρόκειται για άλλη μια ταινία που καταπιάνεται με κάποιο αεροπορικό δυστύχημα, αλλά είναι ένα θρίλερ που κάποιοι έζησαν στην πραγματικότητα.  Το 1972, ένα ουρουγουανικό αεροπλάνο που μετέφερε 45 άτομα μεταξύ των οποίων μια ομάδα ράγκμπι και αρκετούς φοιτητές συνετρίβη στα βουνά των Άνδεων.

Οι προμήθειες ήταν τόσο λίγες και οι συνθήκες τόσο ακραίες που οι επιζώντες έπειτα από αρκετές ημέρες αναγκάστηκαν να τραφούν από τη σάρκα των επιβατών που είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Η ιστορία είναι τόσο συγκλονιστική, όσο και ο τρόπος που αυτή αποτυπώνεται στην οθόνη για περίπου 2,5 ώρες καθώς οι ομοιότητες με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και τις συνθήκες που αυτοί έζησαν είναι απίστευτη. 

Ένας επιζών από το αεροπορικό δυστύχημα μίλησε σε μια μεγάλη συνέντευξη στο Lad Bilbe για όσα σοκαριστικά έζησε πριν από περίπου 50 χρόνια και τον έχουν στιγματίσει μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα στα πολλά σοκαριστικά που ανέφερε στη συνέντευξή του ήταν και σχετικά με το γιατί πιστεύει ότι ένας φίλος του που επίσης επέζησε της συντριβής ήθελε να φάει πρώτα τον πιλότο. Ο Κάρλος «Καρλίτος» Πάεζ Ροντρίγκεζ είναι επιζών από τη συντριβή του αεροσκάφους της Πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης και πέρασε 72 ημέρες βιώνοντας ακραίο κρύο, χιονοστιβάδες και πείνα στα αχανή βουνά των Ανδεων και κατάφερε να επιστρέψει μαζί με άλλα 15 άτομα στην πατρίδα του.

 

Ο Καρλίτος είπε ότι εκείνος και οι υπόλοιποι επιζώντες λιμοκτονούσαν και αφού τελείωσαν τα τρόφιμα που βρήκαν σε βαλίτσες, η κατάσταση έγινε ανυπόφορη για ημέρες. Ο ίδιος περιέγραψε: «Η ζωή μου ήταν πολύ δύσκολη, δεν μπορούσα να αντέξω άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με το αίσθημα της πείνας που μπορεί ο καθένας να αισθανθεί. Το μόνο που νιώθεις είναι διαρκής πόνος στο στομάχι σου και ξέρεις ότι αν δεν φας, θα πεθάνεις».

Και οι καταστάσεις γεμάτες απελπισία απαιτούν απελπισμένες λύσεις, όπως σημειώνει ο ίδιος ενώ τόνισε στη συνέντευξή του ότι «συνειδητοποίησα πως όλοι έφταναν ταυτόχρονα στην ίδια ιδέα, αλλά κανείς δεν έλεγε τίποτα». Αναφέρεται φυσικά στην «ιδέα» να φάνε έναν από τους νεκρούς. 

«Ο πρώτος άνθρωπος που άκουσα να το λέει δυνατά ήταν ο Νάντο Παράδο όταν του είπα ότι δεν είχε μείνει τίποτα από τρόφιμα» θυμήθηκε. «Και μου είπε: ”Καρλίτος, θα έτρωγα τον πιλότο”. Το οποίο ήταν πολύ φυσικό να το πει γιατί είχε χάσει τη μητέρα του και την αδελφή του στη συντριβή, οπότε συνειδητά ή όχι, είχε αρνητικά συναισθήματα εναντίον του πιλότου». Ο Καρλίτος εκτιμά ότι αυτό το «φυσικό συμπέρασμα» θα το είχε βγάλει ο καθένας.

@lad

Carlos is a survivor of the 1972 Uruguayan Air Force Flight 571 plane crash, which went down in the Andes Mountain Range. The remaining passengers survived 72 days in the snow and freezing cold before they were eventually rescued. #planecrash #societyofthesnow #airforce #andes #truestory #documentary

♬ original sound – LADbible TV – LADbible TV

 

«Και επιπλέον», πρόσθεσε, «δεν γνωρίζαμε το πλήρωμα. Όλοι οι άλλοι ήταν φίλοι μας, γνωστοί μας». Ο επιζών συνειδητοποίησε ότι «το σκεφτόταν κι αυτός», αλλά καθώς ήταν ο νεότερος απ’ όλους «δεν τολμούσε να το πει». Ο άνδρας που έδωσε τη συνέντευξη εξήγησε: «Το ανέφερα στον Αδόλφο Στράους σε μια πράξη απόλυτης δειλίας. Του είπε ‘‘ο Νάντο είναι τρελός, θέλει να φάει τον πιλότο“. Και εκείνος μου απάντησε ‘Όχι Καρλίτος. Δεν είναι τόσο τρελός. Τα ξαδέρφια μου κι εγώ είχαμε την ίδια ιδέα».

Δημοφιλέστερα

To Top