Ελλάδα

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας: Προς την ορθή κατεύθυνση οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Αιχμές για τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) εκφράζεται θετικά για μεγάλο αριθμό διατάξεων του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επισημαίνοντας ότι περιέχονται διατάξεις οι οποίες «αναμφίβολα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση» και αποτελούν προτάσεις της Ε.Ε.Ε.

Αντίθετα, υπογραμμίζει η Ένωση οι ριζικές αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, δημιούργησαν προβλήματα, μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή (νόμος 4619/2019), κάτι που είχε επισημανθεί από τους εισαγγελείς και είχαν υποβληθεί «συγκεκριμένες προτάσεις από τις οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν ελάχιστες».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ε.Ε.Ε. σε σημερινή ανακοίνωση της, οι επισημάνσεις της αυτές του 2019, «δεν εκτιμήθηκαν ορθά, ούτε λήφθηκαν υπόψη, με συνέπειες την έκδηλη αύξηση της εγκληματικότητας, κατά τρόπο πολλαπλώς επικίνδυνο για την έννομη τάξη και την ασφάλεια, τη σώρευση υποθέσεων στα ακροατήρια, χωρίς οποιαδήποτε βάσιμη προοπτική βελτίωσης της κατάστασης και τη διαπίστωση της ανάγκης τροποποίησης πολλών από τις νέες διατάξεις».

Αντίθετα, η Ε.Ε.Ε. σημειώνει ότι στο νέο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, «περιέχονται διατάξεις που αποτελούν προτάσεις της Ε.Ε.Ε., οι οποίες αναμφίβολα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

Ποιες διατάξεις κρίνονται θετικά

Ενδεικτικά, οι θετικές διατάξεις που υιοθετήθηκαν και αποτελούν προτάσεις της Ε.Ε.Ε., μεταξύ των άλλων, είναι:

– Η αυτεπάγγελτη δίωξη για τα εγκλήματα της απάτης,

– Η αυτεπάγγελτη δίωξη για εγκλήματα που τελούνται σε βάρος του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των ΟΤΑ,

– Η αύξηση της εκτιτέας ανώτατης συνολικής ποινής στα 25 και 10 έτη, για πρόσκαιρη κάθειρξη και φυλάκιση, αντίστοιχα,

–Η επαναφορά του μέτρου ασφαλείας της δικαστικής απέλασης,

Δημοφιλέστερα

To Top