Διεθνή

Είναι στα πρόθυρα πολέμου το Ιράν με το Πακιστάν; – Πέντε ερωταπαντήσεις για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

Ένα νέο μέτωπο κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα λόγω της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν.

Και όμως η κρίση «σιγοβράζει» εδώ και πολλά χρόνια και εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες με εκατέρωθεν βομβαρδισμούς με νεκρούς. Είναι όμως πιθανό ότι οι δύο χώρες να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, φέρνοντας η μία την άλλη σε ευθεία και ενδεχομένως πολεμική αντιπαράθεση;

Στο επίκεντρο, όπως σημειώνει το CNN, είναι η περιοχή Μπαλόχ που απλώνεται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ιράν και Πακιστάν μοιράζονται έναν κοινό αυτονομιστικό εχθρό, αλλά και σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων. Ως σήμερα, πάντως, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη μία πλευρά να επιτεθεί σε μαχητές στο έδαφος της άλλης.

Τι συνέβη;

Η κρίση ξεκίνησε την Τρίτη όταν το Ιράν πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, σκοτώνοντας δύο παιδιά και τραυματίζοντας αρκετά άλλα άτομα, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές. Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι «στόχευσε μόνο Ιρανούς τρομοκράτες στο έδαφος του Πακιστάν» και ότι δεν στόχευε σε Πακιστανούς πολίτες.

Ειδικότερα στόχος ήταν προπύργια της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης Jaish al-Adl («Στρατός της Δικαιοσύνης»), μια αυτονομιστική ομάδα που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των συνόρων Ιράν-Πακιστάν και στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων. Απώτερος στόχος της είναι η ανεξαρτησία της ιρανικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουσεστάν.

Από την πλευρά του το Πακιστάν εξοργίστηκε, μιλώντας για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος των διμερών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Ιράν». Η απάντηση του ήλθε δύο ημέρες αργότερα με «χτυπήματα ακριβείας» σε κρησφύγετα αυτονομιστών στο Σιστάν και Μπαλουχιστάν. Κατά το Πακιστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Γιατί τώρα;

Η σύγκρουση έχει προϊστορία καθώς αιματηρές συγκρούσεις, αλλά σε μικρή κλίμακα, συνέβησαν και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μαχητές της Jaish al-Adl εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στο Σιστάν και Μπαλουσεστάν του Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 αστυνομικοί.

Αυτό που σχεδόν δεν είχαμε δει ως τώρα ήταν η προθυμία της κάθε πλευράς να πλήξει στόχους πέρα από αυτά τα σύνορα, χωρίς να ενημερώσει πρώτα η μία την άλλη. Όλα αυτά σε μια περίοδο εντάσεων λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ιράν να ενδιαφέρεται πάντα να προβάλλει την ισχύ του και τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει να παίζει σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Δημοφιλέστερα

To Top