Ελλάδα

Επέστρεψε στην Ελλάδα ο 19χρονος ναυτικός του τάνκερ St Nicholas που είχαν καταλάβει οι Ιρανοί

Στην Ελλάδα και κοντά στους δικούς του ανθρώπους βρίσκεται πλέον ο 19χρονος δόκιμος ναυτικός του ελληνόκτητου πλοίου που κατελήφθη και κρατείται από τις δυνάμεις του ιρανικού στρατού.

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας δόκιμος συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Ιράν προσγειώθηκε νωρίτερα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι 18 Φιλιππινέζοι ναυτικοί του πλοίου δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο St Nikolas.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου Empire Navigation Inc. είχε ενημερώσει ότι είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απελευθέρωση του νεότερου μέλους του αιχμαλωτισθέντος πληρώματος.

Ποιο είναι το τάνκερ που κατέλαβαν οι Ιρανοί

Τον Φεβρουάριο του 2022 το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan που μετονομάστηκε σε St Nicholas εντοπίστηκε να μεταφορτώνει ιρανικό πετρέλαιο από άλλο δεξαμενόπλοιο ανοικτά των ακτών της Κίνας, κατά παράβαση του αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Η αποκάλυψη έγινε από την αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI) στην οποία μετέχουν πρώην διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

H Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο 2,4 εκατ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν περίπου 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιo Suez Rajan.

Η υπόθεση αυτή κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις, μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιράν.

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέφερε γνωστοποίησε:

«Η Empire Navigation, ενεργώντας ως διαχειριστής του M/T Suez Rajan, έχει επιλύσει μια παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω μιας Συμφωνίας Αναβαλλόμενης Δίωξης. Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022, η M/T Suez Rajan φόρτωσε πετρέλαιο μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο κοντά στη Σιγκαπούρη, ενώ το σκάφος ήταν εγκαίρως ναυλωμένο σε ανεξάρτητο και άσχετο τρίτο μέρος.

Δημοφιλέστερα

To Top