Οικονομία

Wall Street: Οι «ταύροι» επέστρεψαν – Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Απρόσμενα καλά ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τη Wall Street, με όλους τους δείκτες να καταγράφουν κέρδη και τον S&P 500 να «κλέβει» την παράσταση φτάνοντας στο πολυπόθητο, εδώ και εβδομάδες, νέο υψηλό του. Μάλιστα, μετά το ρεκόρ του S&P και τα κέρδη στους έτερους δείκτες διευρύνθηκαν.

Έτσι, λοιπόν, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε τελικά κατά 1,05% και τις 37.863 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε δυναμική άνοδο ύψους 1,70% στις 15.310 μονάδες και ο S&P 500 διασφάλισε τα σκήπτρα με ένα ρεκόρ στις 4.839 μονάδες που μεταφράζεται σε άλμα ύψους 1,23.

Με τις επιδόσεις αυτές οι δείκτες όχι μόνο κάλυψαν τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, αλλά ουσιαστικά επέστρεψαν σε θετικό έδαφος για τη φετινή χρονιά. Και με τον τρόπο αυτό η αγορά μπήκε επισήμως και σε καθεστώς «bull market», αποδεικνύοντας ότι τα κέρδη της δεν ήταν απλά ένα πρόσκαιρο «γύρισμα» σε μια περίοδο «bear market».

Ειδικά για τον S&P 500 ήταν μια μεγάλη δικαίωση δεδομένου πως ο δείκτης αγωνιζόταν να «σκαρφαλώσει» σε νέο υψηλό εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ωστόσο, παρά και τα διαδοχικά ρεκόρ του Dow, μέσα στο Δεκέμβριο, δεν τα κατάφερε μέσα στο 2023. Όμως, το πέτυχε σήμερα ξεπερνώντας το όριο των 4.818,62 μονάδες που ήταν το μέχρι τώρα ρεκόρ του, από τον Ιανουάριο του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχέση με τα χαμηλά του, τα κέρδη του δείκτη ξεπερνούν το 34%!

Κλειδί για την επιτυχία αυτή στάθηκε η ανάκαμψη των τεχνολογικών εταιρειών, τις τελευταίες ημέρες, η οποία αποτυπώνεται και στην καλή πορεία του Nasdaq.

Ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος αποκόμισε σήμερα κέρδη άνω του 2,1%, ενώ η άνοδος του συνολικά για την εβδομάδα ξεπερνά το 4%, αποτελώντας μακράν τον πιο προσοδοφόρο κλάδο του S&P.

Πάντως, μεταξύ των αναλυτών δεν λείπουν και οι επιφυλακτικές φωνές που επισημαίνουν ότι η αγορά δείχνει υπερβολική εμπιστοσύνη στη βεβαιότητα πως η στροφή της νομισματικής πολιτικής από τη Fed δεν θα αργήσει. Αν και στελέχη των κεντρικών τραπεζών, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, διατύπωσαν με σαφήνεια τις επιφυλάξεις τους για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των περικοπών των επιτοκίων, ανησυχώντας για τις συνέπειες μιας πρόωρης αναπροσαρμογής μέσα στην άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση η οικονομία κινείται σταθερά και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποχωρεί, με τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του καταναλωτικού κλίματος να δείχνει πως οι καταναλωτές δείχνουν μεγάλη βεβαιότητα για την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο του 2021, καταγράφοντας αύξηση ύψους 21,4% σε ετήσια βάση, στις 78,8 μονάδες.

Δημοφιλέστερα

To Top