Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Διαφωνίες Τελ Αβίβ – Ουάσινγκτον για το κράτος της Παλαιστίνης

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, περιοχής όπου η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται, με φόντο την ασυμφωνία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον κυριότερο σύμμαχό της σε διεθνές επίπεδο, τις ΗΠΑ, όσον αφορά την μελλοντική ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την περιοχή της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς.

Χθες Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς —περίπου 80— στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον θύλακο, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις, η οποία μετατράπηκε σε επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σήμερα στη Γάζα σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί, ό,τι δεν έχει καταστραφεί έχει υπερπληθυσμό (…) Χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα φαρμάκων για να μη μας λείψουν», κατέθεσε ο Ενρίκο Βαλαπέρτα, ιταλός ειδικός στην πολεμική ιατρική, που επέστρεψε από αποστολή εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

«Απάνθρωπες συνθήκες ζωής»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει τις «απάνθρωπες συνθήκες ζωής» στη Γάζα, όπου από τους 2,4 εκατ. κατοίκους λείπουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών.

Χθες βράδυ πάντως ο παλαιστινιακός πάροχος PalTel ανακοίνωσε την «προοδευτική αποκατάσταση» των υπηρεσιών τηλεφωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο, έπειτα από μια εβδομάδα σχεδόν απόλυτης διακοπής, την πιο μακρά από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου.

Έναυσμα της σύρραξης ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όταν έγινε η επίθεση. Περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί. Χθες ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, κίνημα που πολεμά στο πλάι της Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται τραυματισμένος ισραηλινός όμηρος, τονίζοντας πως σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό.

Μπάιντεν εναντίον Νετανιάχου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ και υποστηρικτής-κλειδί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, κάλεσε τελευταία επανειλημμένα τον ισραηλινό στρατό να λάβει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων κι επανέλαβε την υποστήριξή της στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ζήτημα για το οποίο διαφωνεί βαθιά με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δημοφιλέστερα

To Top