Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός η τροπολογία Κεραμέως – Από μηδενική βάση η συζήτηση για την επιστολική ψήφο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ξαφνική κατάθεση τροπολογίας από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές κάνει το ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος τονίζει ότι η συζήτηση για τη στάση του κόμματός του ξεκινά από μηδενική βάση.

«Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της Υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση», λέει χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,  προαναγγέλλοντας ακόμη και την απόσυρση του «ναι» που είπαν οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη, όταν η συζήτηση αφορούσε στη ψήφιση νόμου για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Όμως η κυρία Κεραμέως επέκτεινε τη ρύθμιση με τροπολογία- «ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση», επισημαίνει ο κ. Κατρίνης εξαπολύοντας πυρά στο Μέγαρο Μαξίμου:

«Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος».

Ω γνωστόν η τροπολογία που αφορά στις εθνικές εκλογές απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κατάθεση τροπολογίας από την κυρία Κεραμέως εμπεριέχει το στοιχείο του εμπαιγμού των κομμάτων, όπως του ΠΑΣΟΚ, που συναίνεσαν και ψήφισαν «ναι» επί της αρχής.

Ομιλία Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλύσει τις θέσεις του κόμματος μετά και την τροπολογία Κεραμέως αύριο το μεσημέρι με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου για τις προσεχείς ευρωεκλογές και θα θέσει ταυτόχρονα ζήτημα προώθησης πολιτικών για την καταπολέμηση της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες. «Την αποχή δεν την καταπολεμά κανείς με τεχνητούς τρόπους», τονίζει χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας ο οποίος με συνέντευξή του σήμερα στο ρ/σ Real FM 97,8 αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του κόμματός του, για τους εντός επικρατείας πολίτες. Η τροπολογία αφορά όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, υπερήλικες, φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν, και έχουν πραγματικά κάποιο κόλλημα να ψηφίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εργαζόμενοι π.χ. στον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Πολιτικός παραλογισμός»

Η Χαριλάου Τρικούπη τάσσεται υπέρ και της θεσμοθέτησης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ στελέχη της εκτιμούν ότι τα «όχι» θα είναι τελικώς περιορισμένα. Στελέχη του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη τονίζουν ότι οι όποιες επιφυλάξεις θα συζητηθούν και θα αναλυθούν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα γίνει το πιθανότερο την Τετάρτη. Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως προς το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Γλαβίνας εν τω μεταξύ δήλωσε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί προς τη θετική κατεύθυνση. Έχουμε πιστοποιήσει τη θέση μας, η οποία είναι θέση αρχών και αξιών, όπως πράξαμε και τη δεκαετία του ’80, όταν το ΠΑΣΟΚ με αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης τον περίφημο νομικό Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, προώθησε τη μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε το κείμενο του νομοσχεδίου, δεν έχουμε ακούσει παρά σε συνεντεύξεις και δημοσιεύματα τι θα περιλαμβάνει. Ταυτόχρονα, ακούμε συνεχώς επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ, του οποίου όμως οι ψήφοι είναι αναγκαίες για να περάσει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για έναν πολιτικό παραλογισμό, στον οποίο μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας σημείωσε ότι: «Εμείς μένουμε στο δόγμα “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Η ιεραρχία μπορεί να έχει τις θέσεις της, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Πολιτεία, η νομοθετική λειτουργία, οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν και αυτοί θα πρέπει να εκφράσουν και τη γνώμη τους όταν έρθει το νομοσχέδιο και θα κληθούν να ψηφίσουν».

Θα ζητηθούν εξηγήσεις από Παρασκευαΐδη

Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Π. Παρασκευαΐδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε δε ότι «έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας, κυρίως για το ύφος και τον τρόπο με τον οποίο έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις του κ. Παρασκευαΐδη, οι οποίες δεν απηχούν τις πάγιες θέσεις της παράταξης. Έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες συστάσεις». Και κατέληξε απευθυνόμενος και στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από τη Λέσβο, που τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου αλλά και των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και ελπίζω ο κ. Παρασκευαΐδης να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τα λεγόμενά του».

Δημοφιλέστερα

To Top