Διεθνή

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπολύουν νέα πλήγματα κατά των Χούτι στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ σε BBC και CBS News.

Όπως ανέφερεαν χρησιμοποίησαν πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία και υποβρύχια, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη για να εξουδετερώσουν τους χώρους αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων των Χούτι.

Αυτό είναι το όγδοο χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη. Είναι η δεύτερη κοινή επιχείρηση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις επιδρομές αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ.

Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στοχεύουν πλοία που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ και ταξιδεύουν μέσω της σημαντικής εμπορικής οδού της Ερυθράς Θάλασσας, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν δηλώσει ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τη διαδρομή.

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες επιδρομές των ΗΠΑ είχαν ως στόχο μεμονωμένους πυραύλους που πιστεύεται ότι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι Χούτι, είπαν αξιωματούχοι στο CBS.

Πριν τη νέα επίθεση στους υεμενίτες αντάρτες είχε προηγηθεί επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν και ο Σουνάκ «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα».

Δημοφιλέστερα

To Top