Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Μάχη στη Bουλή μετά την τροπολογία για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Την άρση κάθε νομικού και πρακτικού εμποδίου για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες και την πλήρη αποκατάσταση της ισότητας της ψήφου των εντός και εκτός επικράτειας εκλογέων προωθεί η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συμπλήρωσε το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο για όλους τους ψηφοφόρους στις επόμενες ευρωεκλογές, με τροπολογία που προβλέπει την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές αναμετρήσεις, μόνο όμως για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η ανακοίνωση της τροπολογίας θα γινόταν σήμερα στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έργο όμως ανατέθηκε στην αρμόδια υπουργό καθώς ο πρωθυπουργός νόσησε με γρίπη και το πρόγραμμα του αναβλήθηκε.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyljhyxqdabl)

Η κυρία Κεραμέως κατά την έναρξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για το σχετικό νομοσχέδιο ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι καταθέτει τροπολογία για την επέκταση του μέτρου της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο όμως για τους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρωτοβουλία υπαγορεύεται από την κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η διαδικασία επισπεύσθηκε μετά την επι της αρχής θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Χαριλάου Τρικούπη και της Πλεύσης Ελευθερίας για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές με επιστολική, αλλά και το ομόφωνο αίτημα των ομογενειακών σωματείων που ζήτησαν να αρθούν όλα τα πρακτικά προσκόμματα και στις εθνικές αρχές.

Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως προς την αντιπολίτευση «από την στιγμή που είστε υπέρ της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να διαφωνείτε για την εφαρμογή της ίδιας διαδικασίας και στις εθνικές εκλογές».

Δημοφιλέστερα

To Top