Πολιτική

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Οχι» στην δια της πλαγίας επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου

Στην απόρριψη της προσπάθειας της Λιβύης να επαναφέρει δια της πλαγίας το Τουρκολυβικό Μνημονιο με την κήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης προχώρησε η Ελλάδα με επιστολή την οποία απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ  και η οποία θα δημοσιευθεί και ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ. Η επιστολή συντάχθηκε στην Αθήνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη και της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και επιδόθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ πρέσβη Β.Σέκερη.

Η Ελλάδα αιτιολογεί την θέση ότι η κίνηση αυτή αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και συγχρόνως επαναλαμβάνει ότι το Τουρκολυβικό Μνημονιο είναι παράνομο και άκυρο όπως και ολες οι κινήσεις οι οποίες γίνονται στην βάση των συντεταγμένων που έχει ορίσει.

Η Αθήνα δηλώνει ότι τα όρια της διεκδικούμενης από τη Λιβύη Συνορεύουσας Ζώνης όπως φαίνεται από τις σχετικές συντεταγμένες και τον χάρτη που έχει καταθεσει στον ΓΓ του ΟΗΕ δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο για τρεις λόγους: Το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης ,στην οποία έχει εναντιωθεί η Ελλάδα ήδη από το 1974 ,τις ευθείες γραμμές βάσης, που χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς της Συνορεύουσας Ζώνης, τις οποίες επίσης η Ελλάδα έχει καταγγείλει από το 2005 και μάλιστα στην επιστολή γίνονται παραπομπές σε αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Δ. της Χάγης.

Όμως το πιο σημαντικό σημείο της ελληνικής αντίδρασης είναι το γεγονός ότι στην Λιβυκή επιστολή του Δεκεμβρίου γίνεται αναφορά σε ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης τα οποία ακολουθούν όμως τις συντεταγμένες του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου του 2019.

«Το παρόν μνημόνιο και οι συντεταγμένες του , απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από την Ελλάδα ως άκυρα και χωρις ισχύ και ως κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή αυτή» αναφέρει η επιστολή.

Η Αθήνα δηλώνει επίσης ότι συγκεκριμένη υπουργική απόφαση της Λιβύης « δεν προκαταλαμβάνει ούτε θα προκαταλάβει τυχόν δικαιώματα που παρέχει στην Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» και εκφράζει την προσήλωση της στην «επίλυση τυχόν ζητημάτων οριοθέτησης με γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σε αρμονία με τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας, όπως έχει ήδη κάνει με την Ιταλία και την Αίγυπτο».

Το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αναφορικά με τη ρηματική διακοίνωση της 5ης Δεκεμβρίου 2023 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (A/78/672), με την οποία του κοινοποιείται η απόφαση κήρυξης συνορεύουσας ζώνης, μαζί με τις σχετικές συντεταγμένες και χάρτη, η Ελλάδα θα ήθελε να δηλώσει τα εξής:

Αναφορικά με την ανωτέρω υπουργική απόφαση της Λιβύης, η Ελλάδα επιθυμεί να τονίσει ότι, ενώ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των κρατών της θάλασσας δικαιούνται να ορίσουν συνορεύουσα ζώνη, τα όρια μιας τέτοιας ζώνης πρέπει επίσης να καθοριστούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, τα όρια της διεκδικούμενης από τη Λιβύη συνορεύουσας ζώνης, όπως φαίνεται από τις σχετικές συντεταγμένες και τον χάρτη που έχει στείλει η Λιβύη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο σε τρία σημαντικά σημεία:

Δημοφιλέστερα

To Top