Διεθνή

Ισημερινός: Ο δείκτης ανθρωποκτονιών πέφτει, η απαγόρευση κυκλοφορίας χαλαρώνει

Ο Ισημερινός, σε πόλεμο εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, χαλάρωσε λίγο χθες Τρίτη την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε πριν από 15 ημέρες, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επιτρέποντας να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φόνων που διαπράττονται καθημερινά.

Στις 10 από τις 24 επαρχίες της χώρας, η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα μειωθεί κατά μια ώρα, από τις 00:00 ως τις 05:00 (07:00 ως 12:00 ώρες Ελλάδας), με απόφαση του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη.

Οι ζώνες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνουν τη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), επίκεντρο της βίας των συμμοριών και διαμετακομιστικό κόμβο της εμπορίας κοκαΐνης προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και την πρωτεύουσα Κίτο.

Μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης την 8η Ιανουαρίου για 60 ημέρες και την ανάπτυξη 22.000 και πλέον στρατιωτικών στους δρόμους, διαπιστώνεται «τάση μείωσης των βίαιων θανάτων, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στους 10,8 (φόνους) την ημέρα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Σέσαρ Σαπάτα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Μεταξύ της 1ης και της 8ης Ιανουαρίου, ο αριθμός αυτός ανερχόταν κατά μέσον όρο σε 27,6 την ημέρα.

Άλλοτε όαση ηρεμίας και ασφάλειας, ο Ισημερινός συγκαταλέγεται σήμερα στις πιο βίαιες χώρες στη Λατινική Αμερική. Από το 2018 ως το 2023, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών απογειώθηκε, αυξήθηκε κατά σχεδόν 800%, φθάνοντας από τους 6 στους 46 φόνους ανά 100.000 κατοίκους. Το 2023, οι αρχές καταμέτρησαν πάνω από 7.800 ανθρωποκτονίες.

Η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κύμα βίας άνευ προηγουμένου αποδιδόμενο σε συμμορίες και η κρίση κλιμακώθηκε μετά την 7η Ιανουαρίου, όταν απέδρασε επικίνδυνος αρχηγός συμμορίας, ο Χοσέ Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο».

Δημοφιλέστερα

To Top