Πολιτική

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έφερε ξανά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την υπόθεση Μπελέρη

Την υπόθεση της παράνομης φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη επανέφερε η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως δόθηκε δεύτερη αναβολή τη Δευτέρα στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται προφυλακισμένος εδώ και 8 μήνες με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων με το ποσό των 340 ευρώ. Υπενθύμισε δε πως η αναβολή αφορά στο αίτημά του να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό την ορκωμοσία του, όπως απαιτεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη, που πηγάζει από το Ευρωπαϊκόκεκτημένο.

Η ευρωβουλευτής σημείωσε πως αυτό ζήτησε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, όχι επειδή ο Φρέντι Μπελέρης ανήκει στην Ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, αλλά επειδή πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή υπόθεση σεβασμού του κράτους δικαίου σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μια διμερής υπόθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, και αυτό δεν το αναφέρω επειδή είμαι Ελληνίδα Ευρωβουλευτής. Η υπόθεση Μπελέρη είναι μια Ευρωπαϊκή υπόθεση, όπως προκύπτειαπό το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικό μας ψήφισμα, της 12ης Ιουλίου 2023, καθώς και από τις συστάσεις της χθεσινής 17ης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας. Και ως ευρωπαϊκή υπόθεση σαφώς έχει επιπτώσεις και στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η κυρία Ασημακοπούλου έκλεισε την παρέμβασή της απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςκαι της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι: «θα ήθελα να ρωτήσω: απέναντι σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση, κύριοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία γίνεται λόγος και στην ετήσια Έκθεσή σας του 2023 για την Αλβανία, ποια είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση;»

Δημοφιλέστερα

To Top