Τεχνολογία

Τέλος αποστολής για το ελικόπτερο Ingenuity στον πλανήτη Άρη

Η NASA ανακοίνωσε το τέλος της αποστολής του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη, αφού καταστράφηκε τουλάχιστον ένα από τα πτερύγια του έλικα κατά την 72η και τελευταία πτήση του στον κόκκινο πλανήτη.

Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως όσα κατάφερε το Ingenuity ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των υπευθύνων της αποστολής.

Το Ingenuity έφθασε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 πάνω στο ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA. Δύο μήνες αργότερα έγινε το πρώτο μηχανοκίνητο αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση σε άλλον πλανήτη.

Στη πτήση που έγινε την περασμένη εβδομάδα η NASA έχασε την επαφή με το ελικόπτερο.

Το Ingenuity είχε φτάσει σε ύψος 12 μέτρων, όμως κατά τη διαδικασία της καθόδου, η επικοινωνία μεταξύ του ελικοπτέρου και του Perseverance διακόπηκε πρόωρα πριν από την προσγείωση. Γρήγορα όμως εντοπίστηκε ξανά.

Παρότι οι υπεύθυνοι της αποστολής σχεδίαζαν αρχικά μόλις πέντε πτήσεις, έγιναν συνολικά 72. Συνολικά, διέτρεξε 17 χιλιόμετρα και έφτασε σε ύψος τα 24 μέτρα.

Η μακροβιότητά του ήταν αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πρέπει να «επιβιώσει» στο ψύχος της αρειανής νύχτας καθώς θερμαίνεται μόνο χάρη στα ηλιακά πάνελ του που φορτίζουν τις μπαταρίες του την ημέρα.

Δημοφιλέστερα

To Top