Διεθνή

Η αμερικανική Γερουσία άναψε το πράσινο φως στην πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αφότου η Άγκυρα επικύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν αντικατέστησε τον Μπομπ Μενέντεζ, αφότου ο τελευταίος μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της Τρίτης ήταν αφετηρία για το επόμενο μεγάλο παζάρι ώστε η Τουρκία να εξασφαλίσει το αντάλλαγμα το οποίο από την αρχή ζητούσε, την έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης 40 F-16 και 80 κιτ για την αναβάθμιση των παλιών F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα και της παρέμβασης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη οπου συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν εξασφαλίζοντας την δέσμευση του Τούρκου ηγέτη ότι θα προχωρήσει με το Πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει παράλληλα και το πακέτο των F-16.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top