Οικονομία

«Χρυσές» business 10,5 δισ. ευρώ στο ποδόσφαιρο, με «πρωταθλήτρια» τη Ρεάλ (pics)

«Χρυσά» έσοδα καταγράφει η ποδοσφαιρική «βιομηχανία» της Ευρώπης, με την «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης να επιστρέφει στον θρόνο της από εμπορικής πλευράς μετά από μια 5ετία.

Οι κακές μέρες της πανδημίας και τα lockdown που ώθησαν πολλούς συλλόγους στα όριά τους ανήκουν πλέον σε ένα αρκετά… μακρινό παρελθόν, αφού ο «λογαριασμός» εκτινάσσεται για το Top-20 των γηπέδων στα 10,5 δισ. ευρώ, με ρεκόρ εισπράξεων σε όλες σχεδόν τις επιμέρους πηγές.

«Πρωταθλήτρια» στις business της μπάλας η σημερινή παρέα του φοβερού Τζουντ Μπέλινγκχαμ (ο Βρετανός σταρ αποκτήθηκε το καλοκαίρι), η Ρεάλ, με τζίρο 831 εκατ. ευρώ, παρότι αγωνιστικά είδε τόσο στη La Liga, όσο και στο Champions League άλλους να παίρνουν τα «σκήπτρα».

Κατέκτησε όμως τον πρώτο τίτλο του 2024, με την εμφατική νίκη της στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας σε βάρος της Μπαρτσελόνα με σκορ 4-1…

Η 27η έκδοση της έκθεσης Football Money League, από το Sports Business Group της Deloitte, δείχνει κατακόρυφη αύξηση στα εμπορικά έσοδα του αθλήματος σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι 20 σύλλογοι με τα υψηλότερα έσοδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για το 2024 πέτυχαν έναν αθροιστικό τζίρο ρεκόρ 10,5 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, στη σεζόν 2022/’23.

Ποσό αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (9,2 δισ. ευρώ, 2021/’22), απόρροια των επιδόσεων ρεκόρ των συλλόγων της Money League από εμπορικά και αγωνιστικά έσοδα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Όπως αναφέρεται, τα έσοδα των αγώνων προήλθαν από τη μεγάλη ζήτηση των φιλάθλων για live παρακολούθηση αυτών, καθώς τα γήπεδα άνοιξαν και πάλι με πλήρη χωρητικότητα σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022/23.

Η επιστροφή» της «βασίλισσας»
Η άλλη είδηση ήταν το come back της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία γυρίζει στην κορυφή της Money League (με συνολικά έσοδα 831 εκατ. ευρώ) και την ακολουθούν η Μάντσεστερ Σίτι (826 εκατ. ευρώ), η Παρί Σεν Ζερμέν (802 εκατ. ευρώ), η Μπαρτσελόνα (800 εκατ. ευρώ) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (746 εκατ. ευρώ).

Τα εμπορικά έσοδα αντιπροσώπευσαν τη μεγαλύτερη ροή εσόδων για τους συλλόγους της Money League για πρώτη φορά από τη σεζόν 2015/’16 (με εξαίρεση τη σεζόν 2019/’20 που επηρεάστηκε από τον COVID-19). Συγκεκριμένα, 17 από τους 20 κορυφαίους συλλόγους ανέφεραν αύξηση των εμπορικών εσόδων σε σχέση με πέρυσι, με την αύξηση να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των λιανικών πωλήσεων, τα έσοδα από τις μη-αγωνιστικές εκδηλώσεις και την ανάκτηση των εσόδων από χορηγίες που είχαν επηρεαστεί από την πανδημία.

Δημοφιλέστερα

To Top