Οικονομία

Νέα γενιά επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Μία νέα γενιά επενδυτών, περισσότερo “ποιοτικών” και μακροπρόσθεσμων, δημιουργείται για τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το γεγονός αυτό είναι πιο απτό στα ελληνικά ομόλογα, ενώ για τις ελληνικές μετοχές αναμένεται να συμβεί όσο πλησιάζουμε στο πέρασμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ο τίτλος investment grade επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.

Με θετικές διαθέσεις αντιμετωπίζουν πλέον οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων τα ομόλογα της Ελλάδος, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες IG, δημιουργώντας έτσι μία νέα γενιά επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους.

Η Vanguard Asset Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και η Candriam, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισ. ευρώ, αγοράζουν κρατικά ομόλογα από τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας , ενώ UBS, JP Morgan, Goldman Sachs, Citi και Societe Generale, με προηγούμενες εκθέσεις τους δηλώνουν «ταύροι» για τα ελληνικά ομόλογα.

Με την επενδυτική βαθμίδα και τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονταν περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.

Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει νέες εισροές στα ελληνικά ομόλογα, από τα index funds, οι οποίες εκτιμώνται από την BofA στα 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεσή της στις αρχές καλοκαιριού.

Αυτό είναι ένα σημαντικό μέγεθος, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ.

Το Χρηματιστήριο

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί ένα διαφορετικό επενδυτικό κοινό και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και βάζει στην τελική ευθεία την αναβάθμιση της στις ανεπτυγμένες αγορές. Το 2024 είναι πιθανή η τοποθέτηση του ΧΑ σε μια «λίστα παρακολούθησης» για ανακατάταξη σε ανεπτυγμένες αγορές. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να εξετασθεί το σενάριο για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά από Επενδυτικούς Φορείς, τα passive index funds που προσαρμόζουν τις επενδύσεις τους με τους βασικούς δείκτες, που εκπροσωπούν 60 τρισ. δολ !

Οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει «παγιδευτεί» το Χ.Α., αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια. Για παράδειγμα, στον παγκόσμιο δείκτη της MSCI η βαρύτητα των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 13%.

Δημοφιλέστερα

To Top