Πολιτική

Δένδιας στην επιμνημόσυνη δέηση για τα Ίμια: Να χτίσουμε το αύριο του Πολεμικού Ναυτικού

Την ανάγκη «να χτίσουμε το αύριο του Πολεμικού μας Ναυτικού» για να «αποδείξουμε στη πράξη ότι η θυσία του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Έκτορα Γιαλοψού και πολλών άλλων, δεν στερείται νοήματος» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Πειραιά, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η «ατζέντα 2030» υποδηλώνει «το χρονικό σημείο στο οποίο αυτό το αύριο πρέπει να είναι επιχειρησιακά ορατό. Πρέπει να ανέβουμε το επόμενο σκαλί».

Τόνισε ότι «τιμάμε τη μνήμη του αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, 28 χρόνια μετά τη νύχτα των Ιμίων, μαζί με τη μνήμη του αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ και του πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ».

«Έπεσαν και οι τρεις», είπε, «υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Υπό συνθήκες αντίξοες, αλλά με αίσθημα καθήκοντος. Και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους».

Υπενθύμισε ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2022, η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του Παναγιώτη Βλαχάκου, πλέει στο Αιγαίο» ενώ «μια άλλη πυραυλάκατος φέρει το όνομα του αντιναύαρχου Καραθανάση και σε λίγες μέρες σε ένα νέο περιπολικό θα υψώσουμε τη σημαία και θα το ονομάσουμε Έκτορας Γιαλοψός, γιατί και οι τρεις τους υπήρξαν φρουροί των Δικαίων της πατρίδας μας».

«Σε μια εποχή προκλήσεων, τιμώντας την μνήμη τους θα συνεχίσουμε για να διασφαλίσουμε την εθνική ακεραιότητα, για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε ο υπουργός.

Για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας δήλωσε ότι «πρέπει να εισέλθει στη νέα εποχή» και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Η άφιξη των Belharra είναι το πρώτο μεγάλο βήμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, η οποία πρέπει να αναγεννηθεί».

Δημοφιλέστερα

To Top