Οικονομία

Ακίνητα: «Παράθυρο» από Χατζηδάκη για φοροαπαλλαγές σε κενά που ενοικιάζονται

Ανάσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστά διαμερίσματα που σκέφτονται να τα «ανοίξουν» για να τα ενοικιάσουν και σε οσους έχουν οικοδομή ή νεόδμητα ακίνητα δίνουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που περιέγραψε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο 41ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Η μεγάλη είδηση για τους ιδιοκτήτες είναι φυσικά το ότι το υπουργείο επεξεργάζεται όλες τις πτυχές της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φοροαπαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος (στα ενοίκια) των κενών διαμερισμάτων-ακινήτων αλλά και όσων βγαίνουν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνια μίσθωσης (AirBnB) για να επιστρέψουν το κλασσικό… ενοίκιο!

Ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι αυτό το σχέδιο όχι μόνο δεν μπορεί να απορριφθεί αλλά εξετάζεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Όπως είπε «είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υυουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».

Το μέτρο που έχει προτείνει στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ προβλέπει τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα διαθέσουν για ενοικίαση τουλάχιστον για μια τριετία, ακίνητα τα οποία είχαν κλειστά ή διέθεταν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια όλου του 2023. Ειδικά για τα Airbnb , η πρόταση αφορά κυρίως αυτούς που προχώρησαν στην ανακαίνιση των ακινήτων τους αλλά είτε λόγω περιοχής είτε λόγω άλλων συνθηκών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους ίδιους δεν απέδωσαν.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το μέτρο θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους:

  • • Τους ενοικιαστές γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια.
  • • Τους ιδιοκτήτες που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας.
  • • Τους ιδιοκτήτες με τις παλαιές μισθώσεις γιατί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα καταστήσει άνευ αντικειμένου κάθε πρόταση για επιβολή ενοικιοστασιακών μέτρων σε βάρος τους.
  • • Το Κράτος γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα στη στέγαση μισθωμένης κατοικίας, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια

ΦΠΑ σε οικοδομή-νεόδμητα

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδη μέχρι το τέλος του 2025. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του, είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Η ρύθμιση για την αναστολή ΦΠΑ δεν επηρεάζει την αγορά α’ κατοικίας δεδομένου ότι αυτή απαλλάσσεται ήδη από τον ΦΠΑ.

Golden Visa

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε λήψη μέτρων περιορισμού της Golden Visa, αύξηση των ορίων αλλά και εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη»

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης των συμβολαίων και των συστάσεων. Μεχρι πρότινος, όταν προέκυπταν διαφορές στις επιφάνειες που οφειλόντουσαν σε διαφορετική διαμερισμάτωση μεταξύ όμορων ιδιοκτησιών για να διορθωθούν οι επιφάνειες απαιτούνταν τροποποίηση της σύστασης με παμψηφία (πρακτικά αδύνατον). Από τον Μάρτιο του 2023 μπορούν να διορθωθούν επιφάνειες που προκύπτουν από διαφορετική διαμερισμάτωση όμορων ιδιοκτησιών με την συναίνεση των ιδιοκτητών των οποίων οι ιδιοκτησίες εμπλέκονται στην διαφορετική διαμερισμάτωση. Όμως δεν έχει βρεθεί λύση στην περίπτωση που προκύπτει διαφορετική επιφάνεια λόγω λανθασμένης αρχικής εμβαδομέτρησης.
Για παράδειγμα μια ιδιοκτησία σε τίτλο του 1970 περιγράφεται με επιφάνεια 45τ.μ. Σήμερα την εμβαδομετρεί ο μηχανικός και η επιφάνεια είναι 46,80τ.μ. Αυτή η διαφορά στην επιφάνεια 46,80-45 = 1,80τ.μ. δεν οφείλεται σε κάποια αυθαίρετη επέκταση κτλ αλλά σε λανθασμένη αρχική εμβαδομέτρη. Για να διορθωθεί στην σωστή επιφάνεια απαιτείται τροποποίηση της σύστασης με παμψηφία. Η ΠΟΜΙΔΑ ζηταει ζητάμε στις περιπτώσεις που η διαφορά στην επιφάνεια οφείλεται σε λανθασμένη εμβαδομέτρηση να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να τροποποιεί μονομερώς την σύσταση ως προς την επιφάνεια με σκοπό να μπορέσει να προχωρήσει ομαλά στην μεταβίβαση.

Μιλώντας στο συνεδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι το νέο μητρώο ιδιοκτησίας και χρήσης ακινήτων της ΑΑΔΕ θα βοηθήσει να λυθούν σημαντικά προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι προχωρά η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε οικισμούς όπου δεν λειτουργεί σήμερα ενώ παράλληλα προχωρά με γοργό ρυθμό η διαδικασία για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι Δήμοι.

Δημοφιλέστερα

To Top