Διεθνή

Ανάλυση της «Washington Post»: Ο πόλεμος των drones απειλεί τις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν – Πώς θα απαντήσει ο Μπάιντεν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτικών και δεκάδων που τραυματίστηκαν στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις HΠΑ – Ιράν.

Το Ιράν έσπευσε, πάντως, να αρνηθεί κάθε εμπλοκή στην αιματηρή επίθεση.

Aπό την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς στη Γάζα, η Ουάσινγκτον θρηνεί για πρώτη φορά Αμερικανούς στρατιώτες, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ρίχνει ολοκληρωτικά την ευθύνη στην Τεχεράνη.

«Το στρατιωτικό drone που σκότωσε χθες τρία μέλη του στρατού των ΗΠΑ και τραυμάτισε τουλάχιστον 34 στην Ιορδανία, σηματοδοτεί την πρώτη αιματηρή στρατιωτική ενέργεια εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων με τον πόλεμο στη Γάζα να λαμβάνει πιο βίαιη τροπή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», όπως αναφέρει η «Washington Post».

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε προεκλογική του ομιλία στη Νότια Καρολίνα, αναφέρθηκε στην απώλεια «τριών γενναίων ψυχών» δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είχαμε μια δύσκολη μέρα χθες το βράδυ στη Μέση Ανατολή», είπε και τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. «Και θα απαντήσουμε στο Ιράν», πρόσθεσε ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος.

Καθώς ο απολογισμός των επιθέσεων εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 160 από τον Οκτώβριο, το Πεντάγωνο έχει πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον Ιρανών που δρουν στην περιοχή.

Αλλά προς απογοήτευση πολλών στην Ουάσινγκτον, αυτές οι ενέργειες, μαζί με μια παράλληλη εκστρατεία χτυπημάτων εναντίον ανταρτών που συνδέονται με το Ιράν στην Υεμένη, απέτυχαν να τερματίσουν τη βία με τους επικριτές του Μπάιντεν να δράττονται της ευκαιρίας, με αφορμή και το χθεσινό περιστατικό, και να ζητούν πιο σκληρά αντίποινα από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

Η φονική επίθεση είχε στόχο μια εγκατάσταση, γνωστή ως «Πύργος 22» στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στο σημείο όπου συνορεύουν Συρία, Ιράκ και Ιορδανία.

Αξιωματούχος σε θέμα άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε τους χώρους διαμονής της βάσης, προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς, τρεις εκ των οποίων ήταν θανάσιμοι: από κοψίματα και μώλωπες έως τραύματα στο κεφάλι. Περίπου 350 στρατιώτες διαμένουν στη βάση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ιορδανίας καταδίκασε την επίθεση διευκρινίζοντας ότι τα στρατεύματά της δεν υπέστησαν απώλειες.

Δημοφιλέστερα

To Top