Ελλάδα

Σέρρες: Ιερόσυλοι έκλεψαν τις πόρτες της Ωραίας Πύλης από ξωκλήσι

Τα βημόθυρα, δηλαδή τις δύο πόρτες της Ωραίας Πύλης που οδηγούν στο Ιερό Βήμα, αφαίρεσαν άγνωστοι από το παλαιό εκκλησάκι των Αγίων Γεωργίου και Αθανασίου στους πρόποδες του όρους Μπέλες, στο νομό Σερρών.

Η κλοπή εντοπίστηκε χθες Κυριακή 28 Ιανουαρίου, από τον ιερέα, πατέρα Αναστάσιο, ο οποίος ιερουργεί στην κοινότητα Νεοχωρίου Σιντικής.


vimothyra_1


vimothyra_2


vimothyra_3

Τα βημόθυρα που κλάπηκαν ήταν από ξύλο μασίφ, ωστόσο η αξία τους δεν έχει προσδιοριστεί. Η εκτίμηση του ιερέα είναι πως πρόκειται για έργο με μεγάλη αξία, τόσο οικονομική όσο και πολιτιστική.

Το εκκλησάκι επισκέπτονται οι ιερείς της κοινότητας σε τακτά διαστήματα για να το φροντίζουν μένει ανοιχτό ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται οι εκδρομείς καθώς βρίσκεται κοντά σε μονοπάτι για περιπατητές του δάσους και για κυνηγούς.

Ο ναός χτίστηκε το 1874 και είναι ένα από τα συνολικά τέσσερα εκκλησάκια που βρίσκονται στο βουνό και εξυπηρετούσαν το παλιό χωριό της Φιλύρας. Τα άλλα τρία είναι μεταγενέστερα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Αναστάσιος είπε ότι είχε επισκεφθεί το εκκλησάκι στις αρχές Δεκεμβρίου. «Το χειμώνα δεν ερχόμαστε τόσο συχνά. Το καλοκαίρι συχνότερα», είπε ο ιερέας.

Για την κλοπή ενημερώθηκε και ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος.

Επιπλέον, η κοινότητα Νεοχωρίου Σιντικής, ανάρτησε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας όποιος έχει κάποια πληροφορία ή γνωρίζει τι έχει συμβεί να επικοινωνήσει είτε με τον πατέρα Αναστάσιο είτε με την Αστυνομία.

Για το συμβάν έχουν ήδη κινηθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Δημοφιλέστερα

To Top