Οικονομία

Οι κοινωνικές δεξιότητες και η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τα μυστικά της επιτυχημένης καριέρας

«Γιατί τα soft Skills κάνουν την διαφορά σε μια καριέρα αξιώσεων; Πολλά έχουν γραφτεί για τις κοινωνικές δεξιότητες στην εργασία. Χιλιάδες άρθρα, Χιλιάδες αναλύσεις τόσο στην Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό. Όντας στον εργασιακό στίβο επί 40 χρόνια κυρίως σαν στέλεχος, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα κεφάλαιο που οι επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι προσλήψεων, οι Έλληνες HR managers ναι μεν γνωρίζουν, αλλά δεν εμβαθύνουν σε αυτό όσο πρέπει. Συχνά δίνεται έμφαση στις σπουδές, την προϋπηρεσία και στην τεχνογνωσία. Αυτά που φαίνονται δηλαδή. Τα “εύκολα”
Τι γίνεται όμως με τα soft skills; Τις διαπροσωπικές δεξιότητες;

Αυτά τα προσόντα που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθουν;

Τις δεξιότητες που “κάνουν την διαφορά”;
Τις δεξιότητες που κάποιες φορές μπορεί να γίνουν αιτία επαγγελματικού διαζυγίου;

Αν υποθέσουμε ότι η επαγγελματική ανέλιξη είναι άκρως επιθυμητό (και το λέω επειδή δεν είναι για όλους το ζητούμενο) τότε χωρίς κοινωνικές δεξιότητες η καριέρα συχνά θα είναι χωρίς εξέλιξη. Μια ευθεία γραμμή.

      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Για πολλές δεκαετίες τα hard skills αποτελούσαν την κορωνίδα τόσο της εκπαίδευσης όσο των επιχειρηματιών. Στη σύγχρονη εποχή η εκπαίδευση δεν επικεντρώνεται μόνο σε εξετάσεις και υψηλές βαθμολογίες σε διαφορετικά μαθησιακά αντικείμενα. Τα soft skills ολοένα και κερδίζουν έδαφος και είναι εκείνα τα οποία κάνουν την διαφορά και οδηγούν τους νέους στην άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Τα soft skills είναι δεξιότητες και ικανότητες που αφορούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και την κοινωνική επικοινωνία.

      Η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση, η συνεργασία, η ηγεσία, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ομαδική εργασία, η επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων, η οργάνωση και διαχείριση χρόνου, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα και η κριτική σκέψη είναι μερικές από τις βασικές δεξιότητες που απαρτίζουν τον όρο των soft skills.

Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα απόκτησής τους έχει δημιουργήσει την ανάγκη εισχώρησης αυτών στη διδασκαλία ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μαθαίνονται και μεταφέρονται σχετικά εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο καθώς η ίδια τους η φύση περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top